Fudbal

Jelena, Anica i Marija su sestre i fudbalske sudije

Jelena, Anica i Marija su sestre i fudbalske sudije
Jelena, Anica i Marija su sestre i fudbalske sudije

Jelena (20), Anica (18) i Marijana Kumer (16) su tri sestre iz Samobora koje vole fudbal i tu ne bi bilo ništa čudno da sve tri nisu fudbalske sudije.

Kumerove su prvi put zajedno sudile u junu u utakmici juniorskog Kupa Hrvatske, čime su ušle u istoriju svjetskog fudbala.

"Prije te utakmice već smo sudile zajedno i seniorima, ali prijateljske susrete. Bilo nas je malo strah", kaže Marijana. Od tada su još nekoliko puta nastupile zajedno.

"Čak nam je i lakše kad nas šalju zajedno. Već imamo svoje znakove i odličan smo trio", rekla je Jelena, kojoj zavide i muške kolege.

Sada sudi 1. kantonalnu ligu, ali skoro sigurno će doći i do elite, Dinama i Hajduka.

"Ima najbolje ocjene, puno bolje nego mnoge muške sudije. Čak je istrčala i muške norme, što se ne događa tako često", kaže ponosni otac Marijan, predsjednik kantonalnog ligaša NK Klokočevca.

I tu se sudbina malo poigrala s Marijanom. Legenda je kantonalnih terena, godinama je bio strah i trepet za sudije. Nema što im nije prigovarao i dobacivao, a priznaće da mu je znala pobjeći i koja psovka. A danas mu sve tri kćeri nose crne dresove i u džepu kartone.

"Uh, otac je po tome poznat i danas. Nije nešto čime volimo da se pohvalimo", kaže Jelena.

"Ma bio sam osjetljiv na nepravdu", pravda se Marijan.

Kćeri vozi na utakmice, ali s tribine na njih ne viče.

"Kod kuće nam kaže što nije bilo dobro. Obziran je prema nama", kaže Marijana. Ocu Marijanu do sada niko nikad nije prišao i rekao da njegove kćeri loše sude.

"Ne mogu mi to reći jer se to ne smije ni dogoditi. One moraju dobro odsuditi", kroz smijeh je rekao otac.

Djevojke su svjesne da je lakše muškim sudijama.

"Najteže je bilo na početku priviknuti se na ružna dobacivanja. Nekad me to diralo, znala sam da se i iživciram, ali sad s tim više nemam problema", kaže Anica.

Nisu morale da bježe kroz polja kukuruza kad bi pobijedili gosti, ali morale su da istrpe mnogobrojna potcjenjivanja.

"Domaći navijači znaju me uzeti na pik i prije nego što sam dosudila prvi prekršaj. Govore mi da idem kući, da se primim kutlače, ali meni na jedno uho uđe, a na drugo izađe. Samo ih prostrijelim pogledom i malo im se nasmijem, a to ih najviše živcira", priča Jelena, koja je na terenu doživjela i simpatične trenutke.

"Na jednoj utakmici prišao mi je igrač i pitao hoću li se udati za njega. Lijepo smo se nasmijali", ispričala je Jelena. (24 sata.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije