Fudbal

Junajted najveći potrošač

Junajted najveći potrošač
Junajted najveći potrošač

S prvim danom septembra zatvoren je ljetni prelazni rok skoro u svim ligama, a za nešto više od dva mjeseca klubovi su potrošili oko tri milijarde evra, a rekord je oborila engleska Premijer liga, čiji timovi su potrošili trećinu od tog iznosa.

Posljednjeg dana prelaznog roka realizovano je nekoliko transfera, a među najzvučnijima su prelazak Rademala Falkao iz Monaka na pozajmicu u Mančester junajted i Denija Velbeka, napadača "crvenih đavola", koji je završio u Arsenalu. Nije bilo prave bombe u novčanom smislu, ali zato ih je bilo dosta tokom ljeta. Zanimljivo je da je Junajted, kako bi potpisao sa Falkaom, dobio dodatnih sat vremena za ljekarske preglede, pišu mediji na Ostrvu.

"Veoma dug dan je iza mene, bilo je teško čekati do posljednjeg minuta, ali nisam gubio vjeru. Za mene je uvijek bio san da igram u Premijer ligi, vjerujem da će mi saigrači pomoći da se naviknem i usavršim engleski. Nadam se da ću navijačima pružiti dosta razloga za radost, golovima i titulama", rekao je Kolumbijac, koji je javnosti predstavljen dva sata iza ponoći.

Utisak je da klubovi nikad nisu trošili više novca nego u ova dva mjeseca, a izdvojili su se timovi iz Premijer lige, koji su prema sajtu Transfermarkt.de potrošili čak 1.030.000.000 evra, što je skoro 200.000.000 evra više od rekorda koji je postavljen prošle godine. Najviše je potrošio Mančester junajted, koji je na pojačanja dao čak 193.550.000 evra, a veliki dio novaca otišao je na dolazak Anhela di Marije, koji je Real Madridu plaćen 74.950.000 evra, što je najskuplji transfer u istoriji kada je Premijer liga u pitanju.

Iako su engleski klubovi najveći potrošači ovog ljeta, u top pet nalaze se čak tri vodeća španska kluba zahvaljujući kojima je Primera plasirana na drugom mjestu kada su lige u pitanju. Naravno, radi se o Barseloni, Real Madridu i Atletiko Madridu, koji su zajedno potrošili 390.600.000 evra od 481.880.000 evra koliko su potrošili svi klubovi u Španiji. Najviše je potrošila Barselona, i to 157.000.000 evra, najviše iz razloga što je dobila kaznu UEFA i neće moći da kupuje sve do januara 2016. godine. Sa druge strane, najbolje je poslovao Real, koji je dosta trošio, ali i dobro zaradio. Na tri igrača je potrošeno 122.500.000 evra, dok se od prodaje zaradilo 113.950.000 evropskih novčanica. Iako je po mnogima Florentino Perez, predsjednik "kraljevskog kluba", angažovanjem Hamesa Rodrigeza, Tonija Krosa i Kejlora Navasa napravio nove "Galaktikose", prelaznim rokom čini se nije zadovoljna prva zvijezda tima Kristijano Ronaldo.

"Imam svoje mišljenje, ali ne mogu da kažem šta mislim. Sutra bih bio na svim naslovnim stranicama, a to ne želim. Ali, ako predsjednik smatra da je najbolje za tim da dovede te igrače, moramo da poštujemo njegovu odluku. S novim igračima stil igre će se promijeniti, na bolje ili na gore... Di Marija i Čabi Alonso su bili veoma važni za nas, ali sada ih nema i mi treba da budemo srećni zbog novih igrača", izjavio je Portugalac.

Rekordan transfer ovog ljeta u vlasništvu je Katalonaca, koji su za 81.000.000 evra iz Liverpula doveli "kanibala" Luisa Suareza. Na debi Urugvajca u zvaničnim mečevima će morati još da sačekaju pošto ga je FIFA kaznila zbog ujedanja Đorđa Kjelinija na meču protiv Italije na Svjetskom prvenstvu u Brazilu. Samo milion evra manje "kraljevski klub" platio je Rodrigeza, najboljeg strijelca Mundijala, koji je nakon samo godinu dana napustio Monako i preselio se u Madrid. Top pet transfera ovog ljeta čine još Di Marija i čak dva defanzivca - David Luiz i Elijakvim Mangala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije