Fudbal

Kako je tika-taka otišla u istoriju

Kako je tika-taka otišla u istoriju
Kako je tika-taka otišla u istoriju

MADRID - Fudbalska reprezentacija Španije oprostila se od trofeja svjetskog šampiona, smrtni udarac "tika-taki" zadala je Holandija, a čast da jednu od najdominantnijih ekipa ikada pošalje u istoriju dobio je Čile.

Poraz od 2:0 u Rio de Žaneiru ostavio je Špance bez bodova, sa gol-razlikom 1:7 i duelom bez ikakvog značaja protiv Australije u posljednjem kolu, koji bi obje ekipe sigurno najradije preskočile u ovom trenutku.

Španci su dominaciju evropskim i svjetskim fudbalom započeli 2008. na prvenstvu Evrope, a nastavili na Mundijalu 2010. i EP 2012.

Gotovo 6 godina niko nije mogao da parira "furiji" čija se igra, prije svega, zasnivala na kreativnosti Ćavija i Inijeste, pogocima Davida Vilje i Fernanda Toresa i odbranama Ikera Kasiljasa.

Onog trenutka kada je Kasiljas počeo da pravi kikseve, Tores prestao da daje golove, a Vilja i Ćavi se preselili na klupu, pad je bio neminovan.

Na terenu je, usamljen, ostao Andres Inijesta, koji, koliko god da se radi o fenomenalnom igraču, nije mogao sam. Pokazalo se u prva dva meča u Brazilu da Dijego Kosta ipak nije "taj kalibar" da zamijeni Vilju.

"Sada moramo da budemo jedinstveni, kao i prethodnih godina. Pred našom reprezentacijom je svijetla budućnost. Ova ekipa je obilježila jednu eru i postigla rezultate kao niko do sada. Međutim, u fudbalu se ne živi od prošlosti. Izgovori su za gubitnike. Izvinjavamo svim Špancima, svi smo tužni i razočarani", rekao je defanzivac Serhio Ramos nakon meča.

Naravno, Španija nije mogla da padne, a da protivnici vremenom nisu počeli da "čitaju" igru. Naznake pada bile su vidljive u sezoni 2012/13, kada je njemački Bajern u polufinalu Lige šampiona Barseloni, kao kičmi španskog tima, "spakovao" 7 golova u mrežu u dvije utakmice.

Tada je bilo evidentno da "tika-taka" više ne funkcioniše kao nekad i da će Del Boske imati dosta problema da upali "furiju".

Na Kupu konfederacija prošle godine Brazil je u finalu bio ubjedljiv protiv Španije i trijumfovao sa 3:0.

Iako gubitak titule i eliminacija sa Mundijala sigurno mnogo boli sve navijače u Španiji, činjenica je da nacija ipak ne mora da brine za budućnost reprezentacije.

Ostao na mjestu selektora Visente del Boske ili ne, vođa španskog tima moraće da napravi određene promjene. Iz tima će se vjerovatno povući Vilja, Čavi, Kasiljas, a moguće je i Tores.

Za očekivati je da veću šansu u sastavu "furije" u budućnosti dobiju i golman David de Hea, vezisti Isko, Tijago Alkantara, pa i još mlađi Džerar Delofeu.

Tu su i "snage" iz Atletika - Koke, Adrijan Lopez i Mario Suarez i nešto iskusniji napadači Alvaro Negredo, Kristijan Teljo, Miču i Roberto Soldado.

"Čekaju nas promjene. Svaka era se završava nekim porazom, a ovaj je bio veoma bolan. Nismo očekivali ovakav neuspjeh, ali to je sport. Ipak, kao što smo bili veliki u pobjedama, moramo da budemo veliki i u porazima i da to podnesemo muški", zaključio je vezista Ćavi Alonso.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije