Fudbal

Klubovima 1,25 milijardi evra

Klubovima 1,25 milijardi evra
Klubovima 1,25 milijardi evra

Klubovi učesnici Lige šampiona podijeliće iduće sezone 1,25 milijardi evra, što je povećanje od 25 odsto u odnosu na ovu godinu, saopštila je danas UEFA.

Nagradni fond Lige Evrope takođe je povećan sa 232 na 380 miliona evra u naredne tri sezone. Kako je rekao generalni sekretar UEFA Đani Infantino, UEFA će uz "dodatna solidarna plaćanja" podijeliti oko 2,25 milijardi evra svake sezone, uključujući novac od prava televizijskog prenosa. Trenutno svaki tim učesnik Lige šampiona prima minimum po 8,6 miliona evra, a iznos se uvećava u zavisnosti od daljih rezultata tima za jedan milion evra po pobjedi u grupi, do 10,5 miliona evra, koliko dobija pobjednik u finalu. Pobjednik ovogodišnjeg finala primiće bonus od 37,4 miliona evra, plus dio od ukupno 400 miliona evra za prava TV prenosa.

Prošle sezone Real Madrid, kao prvak Evrope, dobio je, očekivano, najviše novca od UEFA. "Kraljevskom klubu" pripalo je 57,4 miliona evra, a više od 50 miliona zaradili su još PSŽ (54,4) i vicešampion, madridski Atletiko (51). Pobjednik Evropske lige Sevilja za taj uspjeh je zaradila 14,6 miliona evra. Više od 10 miliona evra zaradio je još samo jedan klub, francuski Lion (10,1).

UEFA je, takođe, potvrdila da će 52 evropske reprezentacije biti svrstane u devet grupa u kvalifikacijama za plasman na Svjetsko prvenstvo 2018. godine u Rusiji. Od članica UEFA u kvalifikacijama neće učestvovati samo domaćin Mundijala, te Gribraltar, koji još nije član FIFA. Sedam grupa će imati po šest ekipa, a dvije grupe po pet selekcija. Devet pobjednika će se plasirati direktno na Mundijal, a osam najboljih drugoplasiranih će se za dodatna četiri mjesta boriti kroz baraž.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije