Fudbal

Ko će naslijediti Arsena Vengera na klupi Arsenala

Ko će naslijediti Arsena Vengera na klupi Arsenala
Ko će naslijediti Arsena Vengera na klupi Arsenala

Prema pisanju medija na Ostrvu, bliži se kraj još jedne dugogodišnje ere - pošto Arsen Venger odlazi sa mjesta menadžera Arsenala. Jedino što je diskutabilno je to da li na kraju ove ili sezone 2015/16, kao i ime nasljednika.

Era 65-godišnjeg Francuza na klupi "tobdžija" počela je 30. septembra 1996. godine i s timom iz Londona osvojio je tri titule prvaka Engleske, pet FA kupova i po jednom je poražen u finalima evropskih takmičenja, i to 2006. godine od Barselone u Ligi šampiona i 2000. godine od Galatasaraja u tadašnjem Kupu UEFA, sada Ligi Evrope. Mnogi smatraju da je to malo trofeja za 18 godina jer je Arsenal sezonama jedan od najboljih timova u Engleskoj i Francuz je na raspolaganju imao dosta novca kako bi dovodio kvalitetna pojačanja. Međutim, kao i svi klubovi, godinama je bio u sjeni Mančester junajteda, koji je dominirao u domaćim takmičenjima, a sa dolaskom bogatih vlasnika mnogo su ojačali prvo Čelsi, a zatim i Mančester Siti. Ono što je u ovom trenutku možda i najvažnije je pitanje ko će preuzeti Arsenal ukoliko se ova informacija pokaže tačnom. Pojedini mediji pišu da je Venger sam izabrao nasljednika nakon razgovora s čelnicima kluba. Navodno se radi o Polu Klemenu, aktuelnom pomoćniku Karla Anćelotija u Real Madridu. Klemen je s Italijanom radio i u Čelsiju i PSŽ-u. Zanimljivo je da nikad nije radio samostalno i prije saradnje s Anćelotijem bio je pomoćnik Stivu Kinu u Blekburnu i Donu Givensu u mladoj reprezentaciji Republike Irske.

To je jedna opcija koju su plasirali mediji i mnogi su je dočekali s rezervom jer se radi o stručnjaku koji se nigdje nije dokazao. Druga je mnogo atraktivnija i prenosi je "Daily Mail". Radi se o Jirgenu Klopu, treneru Borusija Dortmunda. Harizmatični stručnjak za mnoge je idealno rješenje za menadžera "tobžija", a pomenuti medij piše da će se Venger zbog njegovog eventualnog dolaska povući već na kraju sezone. Klop je imao sjajne rezultate s "milionerima", ali aktuelna sezona u Bundesligi trenutno ne ide po planu i mnogi smatraju da je mladi stručnjak prerastao Borusiju i da je u potrazi za novim motivima. Arsenal je navodno idealna destinacija za njega, posebno zbog obostranog poštovanja dva stručnjaka.

Ukoliko i na kraju ove sezone Arsenal ostane bez bitnijih trofeja, Premijer liga ili Liga šampiona, sigurno je da će ljeto biti veoma vruće i popularni Profesor će morati da se povuče, vrlo vjerovatno, u jednu od direktorski fotelja "tobdžija".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije