Fudbal

Kosovo u UEFA: Konačna odluka u septembru

Kosovo u UEFA: Konačna odluka u septembru
Kosovo u UEFA: Konačna odluka u septembru

BEOGRAD - Sud za sportsku arbitražu u Lozani (CAS) trebalo bi da donese odluku o žalbi Srbije povodom prijema Kosova u UEFA sredinom septembra, rečeno je Danasu u advokatskoj kancelariji Lanski, Ganzger i partner, koja zastupa FSS.

Kako je objašnjeno odluka suda biće konačna, što znači da ako CAS odbije žalbu srpske strane ne postoji više nijedan pravni postupak koji Srbija može da iskoristi da bi osporila prijem Kosova u evropsku fudbalsku zajednicu.

U kancelariji su optimistični, i vjeruje da će sud usvojiti njihove argumente.

- Jedan od naših argumenata je da takozvana država Kosovo nije član Ujedinjenih nacija i da je stoga prijem FSK suprotan statutu UEFA - kažu u austrijskoj advokatskoj firmi koja je predala žalbu prošle nedjelje.

Kako objašnjavaju sada slijedi detaljno obrazlaganje koje će se održati u narednih nekoliko dana nakon čega će sud odlučiti da li će pozvati i kosovsku stranu da iznese svoj stav. Iz austrijske firme dodaju da saslušanje nije obavezni dio postupka.

Žalba sudu u Lozani uslijdila je nakon prijema Fudbalskog saveza Kosova u UEFA, što je otvorilo put za prijem u FIFA. Na posljednjem kongresu koji je održan u maju u Meksiko sitiju, Međunarodna fudbalska organizacija uvrstila je u svoje redove Kosovo i Gibraltar, čime je omogućeno dvjema reprezentacijama da učestvuju u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine. Kosovo je trebalo da se nađe u grupi sa Hrvatskom, Turskom, Islandom, Finskom i Ukrajinom, međutim, Izvršni komitet UEFA odlučio je da formira posebnu komisiju koja bi trebalo da pruži konačan sud da li dvije zemlje mogu da se bore za učešće na Mundijalu.

Kada je obrazlagao potez UEFA da formira komisiju potpredsjednik organizacije Georgi Surkis nije pominjao postupak pred sudom u Lozani već je istakao manjkavosti kosovskih stadiona.

- Komisija će posebnu pažnju obratiti na to što Kosovo ima tri fudbalska stadiona i nijedan od njih ne ispunjava uslove druge kategorije - rekao je tada Surkis.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije