Fudbal

Kramarić: BiH ima super tim, vidimo se na EP

Kramarić: BiH ima super tim, vidimo se na EP
Kramarić: BiH ima super tim, vidimo se na EP

SARAJEVO - Andrej Kramarić je uvjerljivo najkorisniji fudbaler Zapadnog Balkana u tekućoj sezoni. Odlični napadač Rijeke u prvom dijelu Hrvatske nogometne lige (HNL) postigao je 21 gol, dok je u Evropa ligi sedam puta tresao protivničke mreže.

Pored sjajnih partija, smatra da su i Rijeka i on lično mogli imati još bolju jesen.

"Iako smatram da je bilo 'još prostora', moram biti zadovoljan i ponosan na svoje igre i rezultate Rijeke. Mnogi govore kako sam imao izvanrednu polusezonu. Da, jesam, ali imali su je i moji suigrači. Ove rezultate, pogotovo u Europi, Rijeka ne bi ostvarila da nije bilo mojih suigrača. Sigurno je da ostaje žal što u UEFA Europa ligi na koncu nismo prošli grupu. No, da nam je neko prije početka natjecanja ponudio da u Europi osvojimo toliki broj bodova sigurno da bi prihvatili", rekao je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) Kramarić, igrač za čije usluge je zainteresovano pola Evrope.

Najbolji strijelac podmlatka Dinama svih vremena

Prema posljednjim informacijama, Kramarić bi karijeru već od januara mogao nastaviti u njemačkom velikanu, Borusiji iz Dortmunda.

"Borusija? Znam za njihov interes. Više-manje čitam svaki dan da idem tamo ili onamo i moram reći da mi to ne predstavlja pritisak. Bliži se rasplet situacije. Osobno, najviše volim španjolsku ligu. Način igre u Primeri mi se posebno sviđa, ali vidjet ćemo gdje će me život odnijeti", istakao je Kramarić.

On je najbolji strijelac podmlatka NK Dinamo iz Zagreba svih vremena sa 452 postignuta gola. Ponikao je u "modrima", ali se posebno dokazao u Rijeci. Tvrdi, odluka da pređe sa stadiona "Maksimir" na riječku "Kantridu" bio je odličan potez.

"Dinamo je za mene završena priča. Za Rijeku protiv njih igrao sam kao i svaku drugu utakmicu", kazao je Kramarić.

Na pitanje, smatra li da drugoplasirana Rijeka, Hajduk ili neko treći, napokon, nakon devet godina od Dinama može preuzeti titulu prvaka Hrvatske, odgovorio je: "Uvijek ima šanse. Dinamo se malo odvojio bodovno u HNL-u i teško je očekivati da će u ovoj sezoni ispustiti prednost. Međutim, Rijeka prije svih, ali i neko drugi mogu uskoro do titule."

Baždarević će razdrmati situaciju u BiH

Ambicije su mu i da postane standardni A reprezentativac Hrvatske, koja veoma dobro igra u kvalifikacijama za EURO 2016, te sigurno korača ka šampionatu koji će se odigrati u Francuskoj.

"Ako nastavimo sa igrama kao u dosadašnjem tijeku kvalifikacija neće biti problema, sigurno idemo u Francusku. Iskreno, vjerujem da ću biti u formi, pa i dodatno podići nivo igre, biti standardni reprezentativac. Vjerujem da mogu puno uraditi i u dresu hrvatske reprezentacije", smatra Kramarić.

I pored činjenice da su lošije od Hrvatske otvorili kvalifikacije, Kramarić vjeruje da će na završnom turniru 24 najbolje selekcije Starog kontinenta igrati još neka od reprezentacija država nastalih raspadom SFR Jugoslavije.

"Ne znam, nisam siguran za ostale ovdašnje reprezentacije, ali Bosna i Hercegovina još ima izgleda da izbori plasman na naredno Europsko prvenstvo. BiH sigurno može to učiniti, nadoknaditi niz kikseva, jer ima odličnu reprezentaciju sa super igračima. Vjerujem da će novi izbornik Mehmed Baždarević razdrmati situaciju, vratiti ekipu na pobjednički kolosijek i onda se Hrvatska i BiH vide u Francuskoj u ljeto 2016", tvrdi Kramarić.

Mesi se ponovo neće roditi

Mišljenja je da bi formiranje regionalne lige bilo dobro za fudbal u ovom dijelu svijeta.

"Mi, igrači, bismo voljeli da se igra takva liga. Bilo bi dobro zbog kvaliteta natjecanja koji bi bio neupitan. No, ima tu još puno stvari za i protiv, znate već kojih, pa se zbog toga iskreno ne bih previše miješao u ovu temu", poručio je Kramarić.

Za 23-ogodišnjeg Zagrepčanina nije upitno ko je najbolji igrač svijeta.

"Lionel Mesi je najbolji ikada i vjerojatno se nikada takav ponovo neće roditi. Međutim, Kristijano Ronaldo je trenutno u boljoj formi od Argentinca", zaključio je Kramarić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije