Fudbal

Krupa i Borac za bodove i prestiž

Krupa i Borac za bodove i prestiž
Foto: Ilustracija | Krupa i Borac za bodove i prestiž

Nakon Sarajeva, Mostara, Bijeljine, svi u Banjaluci će imati priliku da uživaju u gradskom derbiju u BHT Premijer ligi BiH i istorijski meč će u nedjelju (15.30) u okviru 9. kola odigrati Krupa i Borac.

Tradicija i rezultati su apsolutno na strani "crveno-plavih", ali tim iz Krupe na Vrbasu prethodnih godina prošao je put od trnja do zvijezda i zasluženo izborio status u bh. eliti.

Tribine na stadionu u Krupi primaju samo 3.500 gledalaca i to će sasvim sigurno biti premalo za sve koji žele da uživaju u ovom derbiju, a ujedno je i svima jasno da će na stadionu biti više onih kojima je "crveno-plava" boja u krvi.

Krupu s dosta uspjeha sa klupe vodi Slobodan Starčević, koji je u Borcu ostavio dubok trag kao igrač, trener, sportski direktor, a pomoćni trener je bio onda kada je tim iz Platonove ulice osvojio jedinu titulu prvaka BiH u istoriji.

"Od sedme do 25. godine samo bio u Borcu igrač, a obavljao sam i mnoge druge funkcije. Sada emocije moram da ostavim po strani jer sam trener Krupe i staviću sve svoje kapacitete u službu pobjede u gradskom derbiju", rekao je Starčević, koji je dodao da su i mnogi drugi čelnici Krupe, članovi stručnog štaba, ali i igrači imali uspješne epizode u mnogo starijem banjalučkom klubu.

Starčević je istakao da bi ovaj meč trebalo da bude praznik fudbala za sve u gradu na Vrbasu i to prije svega zato što se radi o prvom odmjeravanju snaga u bh. eliti.

"Veoma smo srećni što smo došli u priliku da ugostimo lidera fudbala ne samo u Banjaluci, nego u RS i BiH. Drago nam je što je ovaj meč okarakterisan kao lokalni derbi i siguran sam da smo kvalitetom ravnopravni velikom klubu kakav je Borac", izjavio je Starčević.

Krupa u ovaj meč ulazi nakon pobjede u Grudama i plasmana u osminu finala Kupa BiH. Trener Banjalučana kazao je da je tim trijumfom podignuto samopouzdanje u ekipi nakon teškog poraza na "Grbavici" od Željezničara.

"Optimisti smo. Ako ponovimo igru iz osam dosadašnjih kola možemo se nadati pobjedi", jasan je Starčević, koji se osvrnuo i na to da će većina na tribinama navijati za Borac:

"Cijenim navijanje 'Vulturesa' i atmosferu koju prave, ali doživjeli smo već takvu atmosferu. Slično je bilo na 'Grbavici', i takvo navijanje, koje je fer i korektno, može i nama da odgovara. Igrali smo dobro i pod takvim pritiskom."

Stub odbrane ispred gola Krupe biće bez sumnje Aleksandar Vukotić, koji je jedan od najboljih štopera BHT Premijer lige BiH.

"Očekuje nas još jedna teška utakmica, ali verujemo u pozitivan rezultat. Borac je jedan od najboljih klubova u BiH. Ovo je derbi, ali za nas je meč kao i svaki drugi. Znamo sve mane i vrline protivnika i verujem da ćemo to iskoristiti i doći do pobede", jasan je Vukotić.

Pred meč sa Krupom iz tabora Borca se javnosti obratio Marko Maksimović, pomoćni trener. Zoran Milinković, trener "crveno-plavih", to nije učinio zbog prehlade i zato što je držao trening prvog tima.

"Prošle godine je Krupa bila hit prvenstva i imaju kontinuitet. Imaju dosta igrača koji su ponikli u Borcu i imaće velike ambicije protiv nas. Imamo svoj cilj, ali nećemo se gađati riječima - trudićemo se da to pokažemo na terenu", rekao je Maksimović, koji se osvrnuo na dolazak Borčevih navijača na ovaj meč:

"Očekujem 95 odsto 'Borčev stadion'. Pozivam sve da dođu i podrže Borac i mislim da ćemo tako dokazati ko smo i šta smo".

Slobodan Starčević, trener Krupe, u ovom meču neće moći da računa samo na Ajdina Redžića, dok Zoran Milinković, šef struke Borca, ima mnogo više problema. Zbog kartona neće igrati sigurno Siniša Dujaković, dok su povrijeđeni Goran Galešić, Mahir Karić i Mladen Veselinović. Sa Gradskog stadiona su rekli da će medicinski tim učiniti sve da ih osposobi za ovaj meč. Na predavanje za trenersku licencu je otišao Boris Raspudić, ali bi on trebalo da igra gradski derbi.

Nakon eliminacije u Kupu BiH u srijedu već u šesnaestini finala Sarajevo će sve snage usmjeriti u prvenstvo, gdje u subotu gostuje kod Radnika. Bijeljinci su takođe završili svoj nastup u najmasovnijem takmičenju.

"U nastavku prvenstva nam predstoji teška borba za bodove. Želimo u gornji dio tabele, a kakvi će biti rezultati - to ćemo tek da vidimo. Znam sigurno da će se ekipa uvijek zalagati maksimalno. Radnik nakon tri vezana premijerligaška poraza ima imperative pobjede, ali nama je svaka utakmica pod imperativom pobjede i zna se po šta dolazimo u Bijeljinu. Stanje ekipe je dobro. Nemamo povrijeđenih i očekujem da ćemo odigrati jednu dobru utakmicu sa na kraju povoljnim rezultatom po nas", istakao je Husref Musemić, trener Sarajeva.

Zanimljivo će biti ovog vikenda i u Tuzli. Sloboda će prvu domaću utakmicu pod vodstvom trenera Slavka Petrovića odigrati protiv Željezničara, kluba u kojem je srbijanski stručnjak počeo ovu sezonu, ali je dobio otkaz na samom startu.

"Bitno je uzeti bodove protiv Željezničara. Moramo se odvojiti od dna tabele. Poznat mi je igrački kadar protivnika. Sa Željezničarom je za mene bitna utakmica kao i svaka druga. Nema nikakve osvete jer razišli smo se korektno i trenutno dajem maksimum na svom poslu na 'Tušnju'", poručio je Petrović.

Atmosfera odlična

Branko Ojdanić, defanzivac Borca, nije želio da obeća pobjedu protiv Krupe, ali je kazao da će svi koji izađu na teren učiniti maksimum da dođu do tri boda.

"Atmosfera je odlična nakon dvije vezane pobjede. Povrede su nas malo poremetile i nadam se da ćemo svi biti spremni. Obećavam borbu i nadamo se pozitivnom rezultatu", rekao je Ojdanić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije