Fudbal

Limit koči angažman Velbeka

Limit koči angažman Velbeka
Foto: SNPortal.si | Limit koči angažman Velbeka

Iako je opravdao očekivanja šefa stručnog štaba Husrefa Musemića, internacionalac iz Gane Nana Velbek još nije potpisao ugovor sa Fudbalskim klubom Sarajevo. Njegov angažman je neizvjestan prije svega zbog novog pravila o broju stranaca u Premijer ligi BiH.

Nedavna odluka Izvršnog odbora Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH da u narednoj sezoni broj stranaca u jednoj utakmici skrati sa dosadašnjih šest na četiri zadala je glavobolje pojedinim trenerima bh. premijerligaša. Musemić ističe da je vremena za angažman pojačanja malo, s obzirom na to da se prva utakmica prvog pretkola igra već 12. jula. Do tada domaći igrači koji bi eventualno mogli opravdati naziv pojačanja važu prije svega inostrane ponude pa tek onda se odlučuju za ostanak u bh. eliti.

"Bordo tim" je u petak krenuo put Slovenije gdje će obaviti glavni dio priprema i odigrati tri provjere uoči prve evropske utakmice protiv jermenskog Banantsa.

"U autobusu za Sloveniju se našao i Nana Velbek, ali je njegov potpis neizvjestan prije svega zbog novog pravila o broju stranaca u Premijer ligi BiH. Velbek je na prvim treninzima zadovoljio ukuse i odluka o njegovom angažmanu biće donesena u narednim danima. Jednostavno primorani smo sačekati, jer se može desiti da se naknadno pojavi još neki kvalitetan igrač stranac. Nama su prije svega potrebni kvalitetno rješenje na poziciji veznjaka umjesto Elvisa Sarića i jedan napadač. Međutim, teško je naći nekog kvalitetnog u bh. okvirima sada jer takvi igrači čekaju do zadnjeg časa stranu ponudu, a ako je ne dobiju, onda se odlučuju na ostanak. To obično bude u poodmakloj fazi priprema pa onda i prilagođavanje ide teže. Sve u svemu, remeti nas smanjen limit, ali šta je - tu je", kazao je Musemić, koji će testirati ekipu u mečevima protiv Rabotničkog, Radničkog iz Niša i Voždovca.

Dobra vijest za Musemića je povratak u staro jato Amera Dupovca. Bivši kapiten nakon tri i po godine vratio se na "Koševo" i potpisao ugovor do ljeta 2020.

"Osjećam se kao da nikada nisam otišao. Sarajevo je moj dom, moj klub", izjavio je Dupovac, koji je u međuvremenu igrao za Šerif Tiraspol, Split i Borac iz Čačka.

Đelmić u Radniku

Novo ime u taboru Radnika iz Bijeljine je iskusni ofanzivni vezista Ognjen Đelmić koji je dogovorio dvogodišnju saradnju sa Sembercima. Nakon što mu je istekao ugovor sa zeničkim Čelikom u Bijeljinu je došao kao slobodan igrač. U karijeri je još igrao za Željezničar, Olimpik, Borac iz Banjaluke, Zvijezdu iz Gradačca, Drinu iz Zvornika i Laktaše. Okušao se i izvan bh. granica u kazahstanskom Spartaku Semej, mađarskom Debredenu, Vojvodini, Radu, Loznici, te beogradskom Železničaru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije