Fudbal

Ljupko Petrović novi trener Sarajeva

Ljupko Petrović novi trener Sarajeva
Ljupko Petrović novi trener Sarajeva

Nakon samo devet utakmica provedenih na klupi, Robert Jarni više nije trener Fudbalskog kluba Sarajevo, odlučio je Upravni odbor bh. premijerligaša, a zamijeniće ga Ljupko Petrović.

Istaknuti fudbalski stručnjak u utorak u večernjim satima postigao je dogovor sa čelnicima „bordo“ kluba, dok su među kandidatima za trenersku klupu još bili Faruk Hadžibegić i Meho Kodro.

"Zadovoljstvo mi je preuzeti Sarajevo. Upućen sam u situaciju u klubu, trenutnu poziciju na tabeli i položaj u Kupu. Klub ima velike ambicije, što je karakteristika i mene kao trenera. Moja želja je uvijek bila osvajanje trofeja i zbog toga sam došao", rekao je Petrović za "Nezavisne" i dodao da iako je Sarajevo izgubilo korak za konkurentima u trci za tron u Premijer ligi, minus četiri boda nije nemoguće nadoknaditi:

"Potrebno je maksimalno odigrati utakmice do kraja sezone, jer šanse objektivno postoje u oba takmičenja. Svi treba da znaju da sam ja trener čiji je stav da niko do kraja sezone u klubu neće imati pravo na grešku, pogotovo igrači i trener. Trener sam koji ne trpi prosječnost i slab učinak. Cilj je izlazak u Evropu, a sve više od toga bilo bi super", kaže Petrović, koji u riznici trofeja, između ostalog, ima i titulu šampiona Evrope sa Crvenom zvezdom 1991. godine.

Sa "crveno-bijelima" je u drugom mandatu osvojio i duplu krunu 1995. Uspjehe je nizao i sa Vojvodinom osvojivši titulu Jugoslavije 1989, a isto mu je pošlo za rukom u Bugarskoj sa Levskim iz Sofije 2001, dok je sa Liteksom 2004. podigao pehar Kupa.

"Kap koja je prelila čašu" za Jarnijevu smjenu, koji je u Sarajevo zvanično stigao u zimskoj pauzi 1. decembra prošle godine i zamijenio Husrefa Musemića, bila je blijeda i bezidejna igra u nedjelju u Prijedoru protiv Rudara (0:0). "Bordo" timu bio je to četvrti vezani remi bez postignutog gola, čime su šanse za osvajanje šampionske titule svedene u sferu nemoguće misije. Iako je eliminacijom Željezničara u četvrtfinalu Kupa BiH (1:1 i 0:0) Sarajevo odveo u polufinale Kupa prvi put nakon 2007, to ga kod članova Uprave ipak nije spasilo otkaza.

Nekadašnji fudbaler Hajduka, Betisa, Reala i Juventusa u prvom polufinalnom meču najmasovnijeg takmičenja remizirao je (0:0) kući sa Zrinjskim, a u ukupno šest premijerligaških susreta ostvario je samo dvije pobjede.

"Upravni odbor jednoglasnog je stava da od početka proljetnog dijela sezone gledamo neubjedljivu, nedominantnu, neefikasnu, neangažiranu i nemotiviranu igru Sarajeva. Uzimajući u obzir sve što je uloženo i pruženo igračima i stručnom štabu, to nije dovoljno za ambicije i očekivanja, kako Uprave, tako i armije simpatizera i navijača", kazao je Edis Kusturica, predsjednik Sarajeva, koji se smatra jednim od ključnih osoba za dolazak strateškog investitora, malezijskog biznismena Vinsenta Tana ove zime u FK Sarajevo.

Sportski direktor Abdulah Ibraković u utorak prije podne je obavio razgovor sa sada već bivšim šefom stručnog štaba, koji je bio iznenađen otkazom.

"Znam da su razočarani utakmicama koje smo igrali u gostima, ali definitivno sam iznenađen odlukom Uprave, jer smo kod kuće igrali zaista fantastično. Po meni je bila presudna utakmica protiv Olimpica, kada smo imali bezbroj šansi i nismo ih iskoristili. Da smo dobili taj meč sve bi bilo dosta drugačije. Takođe, odigrali smo fantastično u Kupu, nakon toliko godina Sarajevo je u polufinalu i sada ima priliku da osvoji taj trofej. No, neki smatraju drugačije", rekao je Jarni osvrnuvši se i na, kako mnogi smatraju, odlične radne uslove:

"Uslovi nisu sve, nogomet nije tvornica i za osvajanje prvenstva  treba jako puno čekati. Ekipa treba da raste zajedno, a ova sadašnja je nova, jer je stiglo sedam novih fudbalera". 

2 utakmice, protiv Mladosti i Veleža, su jedine u kojima je upisao pobjede Robert Jarni, remiziravši sa Olimpicom, Borcem, Rudarom, Zrinjskim i dva puta sa "Željom", dok je poražen od Čelika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije