Fudbal

Lugansk u Novom Sadu, tanka linija između sporta i politike

Lugansk u Novom Sadu, tanka linija između sporta i politike
Lugansk u Novom Sadu, tanka linija između sporta i politike

NOVI SAD - Najava dolaska fudbalske selekcije Luganska, ukrajinske oblasti pod kontrolom proruskih snaga, u Novi Sad izazvala je reagovanje javnosti i ponovo otvorila pitanje gdje prestaje sport a počinje politika.

Predsjednik srpskog fudbalskog četvoroligaša Novog Sada Tomislav Lovreković potvrdio je Tanjugu da je poziv selekciji Narodne Republike Lugansk za odigravanje humanitarne prijateljske utakmice uputio klub koji on vodi.

On je objasnio da je sa ljudima iz Luganska kontaktirao telefonom i da očekuje da će do tog meča doći krajem avgusta na stadionu "Detelinara" u Novom Sadu, uprkos eventualnim problemima s obzirom na to da je u pitanju tim koji nije priznat od strane Evropske fudbalske federacije (UEFA) i Međunarodne fudbalske federacije (FIFA).

Lovreković je rekao da ni od koga nije tražio odobrenje za odigravanje ove utakmice.

"Smatram da nam to odobrenje nije ni potrebno, pošto to neće biti zvanična utakmica, već druženje uz sportsku igru. Mislim da za to ne treba tražiti ničiju saglasnost, kao što je ne tražimo kada prijatelje pozivamo na ručak", rekao je Lovreković.

Stvari ipak nisu tako jednostavne, kako je juče konstatovala i Vlada Srbije, a premijer ocijenio da pozicija Srbije, sa zaoštravanjem ukrajinske krize, nimalo nije laka.

Istovremeno, FSS bi ovim mečom bio stavljen u nezavidnu situaciju, s obzirom na višegodišnje protivljenje nacionalnog Saveza da se nepriznatom kosovskom savezu dozvoli odigravanje zvaničnih utakmica.

Pri tome, iz Fudbalskog saveza Srbije (FSS) demantuju Lovrekovićevo uvjerenje da mu za taj meč nije ni potrebna saglasnost, te poručuju da je za odigravanje bilo kakve utakmice potrebna dozvola.

Funkcioner FSS Nebojša Ivković, koji je u srpskoj kući fudbala zadužen za pravna pitanja, ističe da je procedura za odigravanje bilo kakve utakmice vrlo jasna.

"Nismo dobili zahtev za tu utakmicu, tako da ona za nas i nije tema. Međutim, pravilnik UEFA i FIFA je jasan - svaka utakmica, bilo u Srbiji ili negde drugo na svetu, mora da se prijavi nacionalnom savezu, a nama taj zahtev nije stigao", rekao je Ivković.

U međuvremenu, predstavnici Narodne Republike Lugansk su saopštili da će se "veoma rado" odazvati na poziv Novog Sada, preneo je portal Novorosija.

Dodaje se da se u ovom trenutku obavlja selekcija tima Luganska koji će odigrati prijateljsku utakmicu "na gostoljubivom srpskom tlu", krajem avgusta.

Na vijest su stigla i prva reagovanja, pa je tako Liga socijaldemokrata Vojvodine osudila poziv klubu iz Luganska i od nadležnih zatražila da se oglase tim povodom, jer se na taj način dovodi u pitanje teritorijalni integritet Ukrajine.

LSV je naveo da takav poziv fudbalskog kuba Novi Sad predstavlja veoma grubo miješanje politike u sport, s obzirom na to da jasno prejudicira državni status samoproklamovane republike u Ukrajini.

"Takvi potezi mogu veoma lako omesti Srbiju na putu integracija ka Evropskoj uniji i unose zbunjenost u odnos Srbije prema teritorijalnom integritetu Ukrajine. Tražimo od nadležnih organa da se oglase tim povodom", navodi se u saopštenju LSV.

I Centar za evroatlantske studije iz Beograda (CEAS) se protivi planu fudbalskog kluba Novi Sad da krajem avgusta ugosti fudbalere Luganska.

"Smatramo da organi države Srbije treba u korenu da saseku ovu ideju i tako u praksi pokažu da poštuju teritorijalni integritet i suverenitet prijateljske Ukrajine", kaže se u saopštenju CEAS.

Ovo nije prvi slučaj tesnog preplitanja politike i sporta.

U aprilu se, na primjer, grupa pionira fudbalskog kluba Vojvodina slikala uz nacistički pozdrav. Novosadski klub i ministarstvo omladine i sporta osudilo je takav potez 14-ogodišnjaka, uz objašnjenje da sport mora da uči djecu pravim vrijednostima.

Usotalom, raspad bivše Jugoslavije mogao je da se nasluti upravo po događajima na fudbalskim terenima. Utakmica koja je odigrana 13. maja 1990. na zagrebačkom "Maksimiru" između Dinama i Crvene zvezde nagovijestila je sve ono što se poslije dešavalo na ratištima širom bivše države.

Već u septembru iste godine došlo je do novog, sličnog incidenta na splitskom stadionu "Poljud", kada su se sastali Hajduk i Partizan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije