Fudbal

"Mala ekipa" za velike stvari

"Mala ekipa" za velike stvari
"Mala ekipa" za velike stvari

Islan se plasirao u četvrtfinale Evropskog prvenstva pobjedom nad favorizovanom Engleskom sa 2:1.

To je vjerovatno i najveće iznenađenje ovogodišnjeg šampionata Starog koninenta, pa je zato pravo vrijeme da se podsjetimo grupne faze i utakmice protiv Portugala.

Ta utakmica je završena remijem - 1:1, što je mnogo iznerviralo najboljeg fudbalera evropskog "Selesaa" Kristijana Ronalda, koji je svoje protivnike nazva malom ekipom istakavši da ISland neće ništa uraditi na Euru.

"Islanđani... Samo su se branili, branili i igrali na kontranapad. Postavili su autobus ispred svog gola i teško je igrati protiv toga. Imali su dvije šanse i postigli jedan pogodak. To je za njih bilo srećno veče. To je odlika malih ekipa, zato ništa neće uraditi na takmičenju", rekao je tada Ronaldo.

Nakon toga uslijedilo je drugo kolo grupne faze. Island je snage odmjerio sa Mađarskom - ekipom koja je, ispostaviće se kasnije, završila na prvom mjestu grupe.

Islanđani su ponovo fascinirali. Odigrali su utakmicu odlično. Od 40. minuta imali su prednost. Mrežu je zatresao njihov najbolji pojedinac Gafi Sigurdson sa bijele tačke. Mađari su pokušavali da se "iščupaju" iz teške situacije, ali su Islanđani djelovali neumoljivo u odbrani, a često su znali da zaprijete iz kontri i polukontri. Ipak, Mađari su stigli do izjednačenja dva minuta prije kraja. Ali, nisu dali gol. Svoju mrežu je nespretno zatresao Sevarson.

Treće kolo grupne faze bilo je biti ili ne biti za Island, Portugal i Austriju, a jedino su Mađari bili sigurni u osmini finala.

Islanđani su u ovoj utakmici djelovali još bolje nego u prethodne dvije, iako se očekivalo da će Austrija krenuti ofanzivnije. Od samog starta prijetili su dok nisu zabili za 1:0, a onda su se malo povukli, ali ne previše. Znali su da zaprijete, i te kako... Postigli su još jedan gol, ali na njihovu žalost Bjarnason je bio u ofsajdu. Uspjela je nekako Austrija da probije odbrambeni bedem, koji je djelovao neuništivo, i preko Šepfa izjednači na 1:1.

Igra se nastavila. Primljeni gol nije "srušio" Islanđane. Austrijanci su pokušavali da dođu do pobjede. Ali i Island.... Nije bilo mnogo prilika od izjednačenja, a onda na samom kraju. Marčinjak se spremao da posljednji put na utakmici dune u pištaljku, ali ga je Traustason preduhitrio. Mreža Austrijanaca se zatresla po drugi put, a to je značilo da ide kući, odnosno da Island prolazi dalje u osminu finala. I to sa drugog mjesta u grupi, ostavljajući iza sebe Portugal koji je remizirao sa liderom Mađarskom.

Tamo su ih čekali Englezi. Favoriti po svim parametrima. Ali.... Priča je još uvijek svježa, pa vjerujemo da vas ne treba podjsećati. Samo ćemo istaći da su, što bi se reklo u fudbalskom žargonu, Islanđani ostavili svoje srce na terenu, poslali Engleze kući sa dva gola u njihovoj mreži, te osvojili srca većine ljubitelja fudbala širom svijeta.

Tako je jedna "mala ekipa" (bar tako tvrdi Ronaldo), napravila velike stvari na Evropskom prvenstvu, na kojem nastupa prvi put u istoriji. Pokazali su da u Francusku nisu došli bez snova. A za sada im dobro ide pretvaranje tih snova u javu.

Njihova priča još nije gotova. Čeka ih duel sa domaćinom Francuskom, i ko zna da li su nam spremili novo iznenađenje. Možda i Ronaldo promijeni mišljenje. Sigurno je samo da taj meč neće biti dosadno "pikanje" lopte po zelenim terenima. Francuzi kao favoriti će pokušati tu ulogu da opravdaju, dok će Islanđani, vjerujemo, pokušati da ispišu nove stranice fudbalske istorije.

Bilo kako bilo, njihova priča tek počinje. Ako su nas ovako iznenadili na svom debiju na Evopskom prvenstvu, možemo samo da se pitamo šta nam spremaju za naredna velika takmičenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije