Fudbal

Mamići prenoćili u pritvoru

Mamići prenoćili u pritvoru
Mamići prenoćili u pritvoru

ZAGREB - Nakon što su se odlučili ranije vratiti iz Slovenije, gdje su bili na pripremama s Dinamom, Zoran i Zdravko Mamić ispitani su u subotu naveče u USKOK-u, nakon čega su oba prespavala u prostorijama PNUSKOK-a na zagrebačkim Oranicama.

Mamići će u nedjelju pred istražnog sudiju Županijskog suda, koja bi trebalo da odluči o istražnom zatvoru, ako to za njih zatraži USKOK.

Budući da je u subotu Damiru Vrbanoviću, izvršnom direktoru HNS-a i četvrtooptuženom u istrazi, određeno 30 dana istražnog zatvora, kao i porezniku Milanu Pernaru, koji je formalno prvooptuženi, vrlo lako je moguće da će i Mamićima biti određeno isto.

Kako podsjeća 24sata.hr, njih četvoricu sumnjiče za zloupotrebu položaja i ovlaštenja te podsticanje na zloupotrebu, davanje i primanje mita, utaju poreza i pomaganje pri utaji poreza. Riječ je o nizu pozajmica i vraćanja istih, tokom kojih je trener Dinama Zoran Mamić, kako se navodi u rješenju USKOK-a, sebi i svojoj porodici pribavio nepripadajuću imovinsku korist od najmanje 52 miliona kuna, a Zdravko Mamić oko 38 miliona. Fudbalski klub Dinamo oštećen je za gotovo 118 miliona kuna, a budžet za više od 12 miliona, za neobračunat i neplaćen porez i prirez.

Jadranka Sloković, advokat Zdravka Mamića, kazala je, nakon što je završilo ispitivanje u USKOK-u, kako je njen klijent odbacio optužbe. Rekla je da su nakon kratkog uvida u spis vidjeli da "ništa ne drži vodu".

"Tko je radio te optužbe nije shvatio kako funkcioniraju transferi igrača", rekla je Slokovićeva.

Dodala je kako se nada da USKOK neće tražiti pritvor za braću Mamić zbog opasnosti od bijega, jer su se braća odmah odazvala čim su dobila poziv. Na pitanje da li će ponuditi kauciju da se klijenti, ako im bude određen istražni zatvor, brane sa slobode, Slokovićeva je rekla: "Najprije ćemo vidjeti što će tražiti sud".

Na pitanje zašto Mamići nisu ranije došli u Hrvatsku rekla je: "Bili su na putu, a dobivali smo krive informacije. Već prvi dan je bila informacija da je izdana neka interna tjeralica, a onda smo doznali da je to kriva informacija i da je ona izdana u petak. U subotu, čim je rečeno da je ročište za istražni zatvor, naravno da smo došli".

Prije Zdravka Mamića na ispitivanju u USKOK-u je bio Zoran Mamić, koji je takođe, kaže njegov odvjetnik Čedo Prodanović, odbacio sve optužbe.

"Imamo prigovor na postupanje. Njih se apsolutno htjelo uhititi izvan Hrvatske iako se znalo da su na službenom putu van zemlje. Nismo mi tri, četiri puta mijenjali odluku o povratku u Hrvatsku kako bi prevarili USKOK, nego su nas oni pogrešno informirali", rekao je Prodanović i dodao da je iznos za koji je navodno oštećen Dinamo, USKOK apsolutno krivo izračunao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije