Fudbal

Mančester junajted i Ajaks se bore za pehar Lige Evrope

Mančester junajted i Ajaks se bore za pehar Lige Evrope
Mančester junajted i Ajaks se bore za pehar Lige Evrope

Sudar svjetova u Stokholmu! Tako najkraće može da se opiše večerašnji duel Mančester junajteda i Ajaksa u finalu Lige Evrope, a ulog je plasman u Ligu šampiona. Policija je uoči susreta u Švedskoj maksimalno podigla stepen pripravnosti posebno nakon terorističkog napada u Mančesteru u ponedjeljak veče.

Dva trofejna kluba sudariće se na "Areni prijateljstva", a podatak da je vezista Mančestera Pol Pogba plaćen koliko vrijedi i cijela ekipa Ajaksa dovoljno govori ko je favorit u ovom meču. Oba tima mogu da se pohvale evropskim trofejima, s tim da je Ajaks osvojio čak i Ligu Evrope, dok je to pehar koji nedostaje "crvenim đavolima". Holanđani su posljednji evropski trofej osvojili 1995. kada su bili prvaci Evrope, a od tada se fudbal toliko promijenio da, po mnogima, novac igra najveću ulogu. Mančester ga ima u izobilju pa je prvenstveno zbog toga ovo sudar dva svijeta, jer se Ajaks i dalje najviše oslanja na svoju školu fudbala koja je najbolje u Evropi, ali i svijetu.

Ajaks nije podlegao globalizaciji fudbala pa tako ne izdvaja mnogo novca na igrače, dok se Junajted izgubio nakon odlaska ser Aleksa Ferugsona pa nemilice troše novac na pojačanja. U tri godine tim sa "Old Traforda" je na pojačanja potrošio više od 500 miliona evra, dok je tim iz Amsterdama na 10 najvećih klupskih transfera u bogatoj istoriji potrošio nešto više od 95 miliona evra. Pedantni statističari su izračunali da "kopljanici" od kraja Drugog svjetskog rata nisu potrošili koliko Englezi u posljednje tri sezone. U isto vrijeme su čak četiri puta bili prvaci Evrope, dok je Mančester samo tri puta osvajao Ligu šampiona. O kakvom odnosu snaga se radi najbolje govori izjava 17godišnjeg Matijsa de Ligta, koji je ove sezone debitovao za Ajaks.

"Nikad nisam vidio da vreća novca postiže golove, kako je Johan Krojf znao da kaže. Ako budemo igrali borbeno, definitivno imamo šanse", rekao je De Ligt.

Očekivanja od ove utakmice su velika, ali pažnja će biti usmjerena i na dešavanja van terena posebno nakon terorističkog napada u Mančesteru, ali i opšte poznatog podatka da veliki broj huligana dolazi iz Engleske i Holandije. Podsjetimo, u Mančesteru je došlo do eksplozije bombe na koncertu Arijane Grande i život su izgubile 22 osobe, dok je 59 povrijeđeno. Aleksander Čeferin, predsjednik UEFA, istakao je da je stepen bezbjednosti podignut na maksimalan nivo i da se ništa ne smije prepustiti slučaju.

"Duboko sam utučen zbog strašnog terorističkog napada u Mančesteru. Šokira me to da je toliko nevinih ljudi izgubilo živote i želim da iskažem saušeće njihovim porodicama", izjavio je Čeferin i dodao:

"Nemamo nikakve informacije da bi utakmica mogla da bude meta napada. UEFA sarađuje s lokalnim vlastima i švedskim fudbalskim savezom već nekoliko mjeseci i mogućnost terorističkih napada uzima se u obzir na početku svakog projekta. Nadalje, broj sigurnosnih mjera se povećao i zbog terorističkih napada u glavnom gradu Švedske prošlog aprila."

To znači da će biti sprovedene dodatne provjere navijača pred ulazak na tribine, a meč na "Areni prijeteljstva" igra se sa početkom od 20.45.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije