Fudbal

Masovna tuča navijača u Sarajevu

Masovna tuča navijača u Sarajevu
Masovna tuča navijača u Sarajevu

Masovna tuča navijača u centru Sarajeva ispred katedrale, u kojoj su povrijeđene tri osobe, bila je ružna uvertira današnje revanš utakmice drugog pretkola Lige šampiona na stadionu "Koševo" između Željezničara i Maribora.

Incident se desio pola sata prije podneva, kada je grupa od oko 30 navijača slovenskog tima naišla Ulicom Ferhadija. Očevici i pristalice "Željinog" tabora tvrde da su sve započeli gostujući navijači pogrdnim povicima, paljenjem baklji i bacanjem predmeta. Kada je izbila tuča letjele su pepaljare, čaše, flaše i sve ostalo što se našlo na stolovima obližnjih kafića.

"Sjedili smo u kafiću ispred katedrale kada je grupa od 20-30 navijača Maribora stigla iz pravca 'Vječne vatre'. Pjevali su neke navijačke pjesme, zapalili baklje i na kraju ispred katedrale prvo počeli da provociraju prolaznike, a onda i napali našu grupu navijača. Uzvikivali su 'Maribor huligans' i onda počeli udarati svakog ko im se našao na putu. Kada je izbila tuča počele su psovke i povici 'Nož, žica, Srebrenica', 'Kosovo je Srbija' i slično", rekao je jedan od navijača Željezničara, koji je prisustvovao događaju.

"Bili smo nespremni za ovaj napad, tuča je bila kratka, gađali smo se pepeljarama, čašama, flašama, bakljama, stolicama i drugim predmetima koji su se našli pod rukom ili na stolovima obližnjih kafića. Nije to bila tuča dvije navijačke grupe. Učestvovala je i raja koja je šetala po gradu i bez ikakvog razloga napadnuta", dodao je navijač navijačke grupe "Manijaci".

Na licu mjesta moglo se vidjeti rasuto staklo. U jednom od kafića razbijen je i plazma televizor. Policija je brzo intervenisala, pa je dalji sukob navijača spriječila tako što je pristalice tima iz Maribora izolovala u obližnji pasaž, Sarajlijama poznat kao "Stakleni grad". Potom ih je policijskim vozilima transportovala do stadiona "Koševo", odnosno u krug dvorane "Zetra". Ekipa "Nezavisnih" u krugu Olimpijske dvorane "Zetra", nadomak stadiona "Koševo", zatekla je grupu od 30 navijača Maribora koju su čuvale jake policijske snage. Nisu bili raspoloženi za priču. Nešto razgovorljivija bila su četiri navijača koje smo u blizini sreli, zajedno s policijom u pratnji. Oni pak tvrde da je to uobičajno, da su njih napali navijači "Želje", te da su se oni samo branili i uzvratili.

"Sve je to u sklopu festivala, malo se tučemo, malo igramo fudbal. Karneval", rekao je jedan od njih našoj ekipi.

Na pitanje ko je koga napao u centru grada, drugi je odgovorio:

"Napali su oni nas, ali su zato dobili batine", dok je treći dobacio:

"I dobiće ponovo, ako bude trebalo."

Troje povrijeđenih lica, jedno oštećeno policijsko vozilo i materijalna šteta u kafićima epilog su tuče. U Kliniku urgentne medicine danas su se javila samo dva lica - jedan policajac i jedan navijač Maribora. Treći povrijeđeni je takođe policajac, ali je riječ o lakšim povredama, te nije bila potrebna ljekarska intervencija.

"Policajacu koji je primljen u KUM slomljen je prst desne šake, dok je navijač udaren tvrdim predmetom u predjelu čela. Tvrdi da je udaren bokserom. Oba pacijenta su nakon ukazane pomoći puštena. Više povrijeđenih nije se javljalo, ali moguće je da se još neko javi tokom dana. Znalo nam se prije dešavati da neki povrijeđeni u ovakvim tučama dođu naknadno."

Do zaključenja ovog broja "Nezavisnih" niko od učesnika tuče nije bio priveden.

"Još nemam informacija da ima uhapšenih lica. Radimo na rasvjetljavanju ovog slučaja i pronalasku vinovnika", rekao je Irfan Nefić, glasnogovornik MUP-a KS.

Tražili 100 maraka

Svako zlo za neko dobro - moglo bi se reći da je bila parola nekih od očevidaca današnje masovne tuče ispred katedrale. Naima, pojedinci koji su bili prisutni tokom tuče od novinara su tražili po 100 maraka kako bi im ispričali šta se tačno desilo u centru Sarajeva.

Dželaludin Muharemović

Molim sve navijače "Želje" da se izdignemo iznad uvredljivih poruka i nereda i dostojno podržimo naš tim.

Konobar: Sramota

Jedan od konobara u kafiću kod katedrale smatra da policija nije reagovala na pravi način.

"Ovo je sramota! Policije ne zaslužuje platu. Trebalo je da puste da ih raja prebije, a ne da ih štite ovako. Došli su nam ovdje da nas vrijeđaju i ruše grad. Odjednom su počeli lupati sve okolo, tući se, udarati svakog ko im se nađe na putu. Rušili su stolove i stolice uz nacionalističke uzvike i uvrede", rekao je okupljenim novinarima jedan od konobara.

Apel policije

Zbog nemilih događaja danas između navijača "Želje" i Maribora, te u nedjelju kada su pristalice Sarajeva napale pripadnike EUFOR-a, danas se saopštenjem oglasila i policija.

"Koristimo priliku da apelujemo na sve građane, a posebno navijače, da učine sve što je potrebno kako bi utakmice Željezničar - Maribor i Sarajevo - Levski protekle u najboljem redu i bez incidenata. S ciljem nesmetanog održavanja navedenih sportskih manifestacija, MUP KS formirao je štab akcije, koji će pratiti stanje i ocjenjivati stepen rizika, te s tim u vezi preduzimati sve adekvatne mjere i radnje kako bi pomenute manifestacije protekle bez incidenata. U Operativnom planu policije za osiguranje ovih skupova predviđeno je da se aktivnosti provedu u segmentima operativnog, fizičkog, KDZ i saobraćajnog osiguranja", navodi se, između ostalog, u saopštenju MUP-a KS i dodaje:

"Uzimajući u obzir da su navedeni skupovi ocijenjeni kao visokorizični, Uprava policije je pomenutim planom predvidjela angažman dovoljnog broja policijskih službenika adekvatno opremljenih materijalno-tehničkim sredstvima, raspoređenih na planom predviđenim lokacijama. Predviđen je i angažman povećanog broja policijskih službenika drugih agencija iz FBiH."

Bugari čuvaju svoje

Bugarski policajci obezbjeđivaće fudbalere Levskog u Sarajevu tokom uzvratne utakmice Lige Evrope protiv FK Sarajevo, saznaje bugarski list "Standart".

"Nadamo se da će domaćini preduzeti i ostale bezbjedonosne mjere s ciljem izbjegavanja potencijalnih incidenata. Ipak, mislim da ne treba kriviti Levski za tenzije koje su stvorene nakon prvog meča. Umjesto da se pripremamo za utakmicu, mi raspravljamo o mogućim sukobima između navijača oba tima, posebno kada je riječ o prijetnjama navijača Sarajeva. Takvo ponašanje nikome ne treba. Nadam se da to neće negativno uticati na fudbalere", izjavio je Konstantin Baždekov, direktor Levskog.

Navijači Maribora neće gledati utakmicu, vraćeni prema Sloveniji

Grupa navijača Maribora, koja je učestvovala u neredima, ispraćena je pod policijskom pratnjom prema Sloveniji, potvrdio je za portal Klix.ba portparol MUP-a KS Irfan Nefić.

"Grupa koja je učestvovala u neredima ispraćena je prema Sloveniji. Ostali navijači koji budu dolazili iz Slovenije bit će dočekani na ulazu u Kanton Sarajevo", rekao je Nefić za Klix.ba.

On je rekao da će eventualne sankcije navijači snositi nakon što bude provedena istraga o ovom slučaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije