Fudbal

Mažić: Ne navijam ni za Zvezdu ni za Partizan

Mažić: Ne navijam ni za Zvezdu ni za Partizan
Mažić: Ne navijam ni za Zvezdu ni za Partizan

Milorad Mažić rekao je da navija samo za reprezentaciju Srbije, ali da je privilegovan time što često sudi derbije Crvene zvezde i Partizana.

Mažić je u opširnom intervjuu za nedeljnik Ekspres otkrio i da autoritetom gradi znanje, da je pristalica video-tehnologije, ali i regionalne lige. Njegove odluke u "vječitim" derbijima često analiziraju navijači, ali i mediji i svrstavaju ga u navijački tabor jedne ili druge ekipe.

"Vječiti derbi je po svemu specifikum našeg fudbala, pa i šire - društva. Razlikuje se mnogo od svih ostalih utakmica i nije mala stvar naći se 12 puta na centru, u duelu tako ljutih rivala. Sve je posebno, od pripreme, ambijenta, fudbala na terenu, dešavanja na tribinama i 'odjave' 'vječitog' derbija. Velika je odgovornost i privilegija biti dio tog kolorita", objasnio je Mažić u Ekspresu.

On je na pitanje kada će objelodaniti navijačku pripadnost, odrečno odgovorio da navija za bilo koji klub.

"Ne navijam ni za Zvezdu ni za Partizan! Jednostavno, navijačko opredjeljenje u disproporciji je sa mojim poslom. Priče o mom opredjeljenju prihvatam kao logično obilježje sudijskog posla. A kad me već pitate, navijam za reprezentaciju Srbije", rekao je Mažić.

"Autoritet se izgrađuje znanjem"

On je kazao da svoj autoritet na terenu izgradjuje znanjem i kazao da je medjusobno povjerenje odlučujuće u kreiranju "fudbalske predstave".

Najbolji srpski arbitar rekao je da i timovi analiziraju sudije prije utakmice, kao i da je to dio profesionalizma bez koga je savremeni fudbal nemoguć.

On je član elitne grupe sudija Evropske fudbalske unije UEFA, a u Ekspresu je otkrio da posao sudije zahtijeva "velika odricanja i žestoke treninge". On je u finalu evropskog Superkupa, u kojoj su se igrali produžeci, pretrčao 16 kilometara, dok fudbaleri u Ligi šampiona pretrče u prosjeku između 12 i 13 kilometara.

"Ne volim poređenja jer se podrazumeva da sudija bude spreman koliko i akteri na terenu, bez obzira na to o kome je reč. Bez dobre pripreme, kvalitetnih treninga i ishrane, niko ne može da računa na uspeh. Kao što su poznavanje igre i osećaj za dešavanja na terenu pretpostavke dobrog sudije, tako i ova tri gore navedena preduslova moraju da budu polazna osnova za korak napred", rekao je Mažić.

Pohvalio Ćavija i Humelsa

Sudija je rekao da isključuje emocije na terenu, ali da ne želi da "trenira strogoću".

"Njihovo iskazivanje je i nedozvoljeno, ali sama priča na terenu, sa neposrednim akterima, uvek može da doprinese mirnoći susreta i često deluje relaksirajuće, nevezano za ulog i naboj emocija. Nikad ne želim da treniram strogoću, niti sam karijeru gradio na takvim osnovama. Nije u pitanju rang takmičenja, svaka utakmica ima svoju specifičnost i ne dozvoljava opuštanje. Deviza 'lako ćemo' često se obije o glavu", rekao je Mažić.

On je kazao da su najveće i najskuplje zvijezde svjetsko fudbala "sasvim normalni ljudi" i otkrio koga smatra najvećim 'sportsmenima' na terenu.

"Reč je o sasvim normalnim ljudima. Profesionalcima do koske. Uz njihova imena, sasvim razumljivo, ide pojačani ego. I to je obično neizostavan detalj u njihovom profilu, univerzalna stavka bez koje nema uspeha. Ne daju na sebe, ali poštuju druge - protivnike na suprotnoj strani, sudije, službena lica. O saigračima i da ne govorim. Znam da čitaoce interesuje ko je najveći "sportsmen" među fudbalerima. Pa, evo, prvi mi na pamet padoše Andres Inijesta, Ćavi, koji je sada u Kataru, i Mats Humels, koji je iz Dortmunda stigao u Bajern. Svi su dobri ljudi. Odani fudbalu", rekao je Mažić.

Ove jeseni je na jednoj utakmici prvi put primijenjena video-tehnologija, kada je sudija tokom prijateljske utakmice Italija-Francuska na snimku odlučio da ne dosudi penal za Italiju.

"Video-tehnologija može samo da pomogne sudijama. Druga je priča šta ona zapravo može da donese. Suštinski, da ne bude zabune, planirano je da video tehnologija pomaže isključivo sudijama kad su u nedoumici. Konkretno, modernizacija na ovakav način ne podrazumeva utvrdjivanje da li je reč, na primer, o kaznenom udarcu, već pomoć sudiji u trenucima kad ima dilemu u presudjivanju...Sudije su, logično, akteri na terenu i imaju pravo na grešku. Kao i fudbaleri, treneri... Zato i njihove odluke, čija težina je ponekad zapanjujuća, imaju posebnu draž. Zamislite kad bi golmanima, na primer, dozvolili da barem njihov jedan kiks gol bude poništen. Da u slučaju njihove greške pogodak ne važi. Na šta bi onda ličio fudbal, kako bi reagovali navijači? O napadačima i da ne pričam", rekao je Mažić.

"U Surčinu pretrčao kao u LŠ"

On je kazao da mu je suđenje "posao u kome uživa", kao i da se nije smanjila strast tokom dvije decenije bavljenja tim poslom.

Mažić je u oktobru vodio utakmicu Barselona – Mančester siti, zatim je u Surčinu vodio utakmicu četvrte lige Jedinstvo – Borac Ostružnica, da bi poslije toga sudio Fenerbahče – Mančester junajted u Ligi Evropa, pa susret Francuska – Švedska, da bi na kraju u Čačku sudio meč Borac – Crvena zvezda.

"Nije fraza, ali takav mi je pristup još dok sam prvi put izveo seniorske igrače na teren u Loku: za mene nema malih utakmica. U meču Jedinstvo – Borac pretrčao sam isto koliko i u duelu Kopenhagena i Porta, koji je odlučivao o učesniku druge faze Lige šampiona. Dobar je to potez predsednika FSS-a Slaviše Kokeze, na afirmaciji nižerazrednog fudbala u Srbiji i kad mi obaveze budu dozvoljavale uvek ću se rado odazvati", rekao je Mažić.

On je kazao da je pristalica regionalne fudbalske lige.

"Njeno pokretanje nije samo sportsko pitanje. Jeste, ima izražen bezbednosni rizik, ali kad se zna da bi ona doprinela podizanju kvaliteta fudbala i imala finansijski odraz na poslovanje klubova, onda treba sve učiniti kako bi ona zaživela. Treba razmotriti opcije da regionalna liga ima prohodnost do evropskih kupova. To bi dodatno pojačalo njenu draž. Ja sam za regionalnu ligu", rekao je najbolji srpski sudija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije