Fudbal

Mesi ili Ronaldo, ko će biti prvi strijelac 2018?

Mesi ili Ronaldo, ko će biti prvi strijelac 2018?
Foto: N.N. | Mesi ili Ronaldo, ko će biti prvi strijelac 2018?

Lionel Mesi i Kristijano Ronaldo više nisu direktni rivali u Primeri, ali fudbalski obračun dvije gol-mašine vodi se na drugom terenu.

Kako su nas i navikli u protekloj deceniji, Argentinac i Portugalac su izuzetno efikasni, pa je tako velika vjerovatnoća da će jedan od njih dvojice ponovo biti najbolji strijelac godine.

Kada se pogleda lista igrača sa najvećim brojem golova u top ligama jasno je da su dva sjajna fudbalera ponovo veliki favoriti da budu najbolji u proteklih 12 mjeseci.

Mesi je do sada postigao 44 gola na 47 utakmica, dok je Ronaldo, koji sada brani boje Juventusa, kombinovano za Real i tim iz Torina u ovoj sezoni postigao 43 gola na 44 utakmice. Dakle mrtva trka do kraja godine, a ostalo je da odigraju još osam, odnosno devet utakmica.

Naravno, biće interesantno vidjeti da li će uspjeti da premaše i brojku od 50 golova u sezoni. U periodu od 2010. do 2016. kada su redovno bili najuspješniji golgeteri, uveliko su premašivali ovu brojku.

Posebno je bila impresivna 2012. godina u kojoj je Mesi postigao čak 91 gol! Najviše što je Ronaldo uradio bilo je 69 golova godinu dana kasnije, kada je preoteo "titulu" velikom rivalu.

Naravno, nisu samo Mesi i Ronaldo u konkurenciji. Najbliži im je golgeter Bajerna Robert Levandovski koji trenutno stoji na brojci od 39 golova, a sa Bavarcima ima da odigra još osam utakmica do isteka godine.

Mohamed Salah i Luis Suarez su postigli po 36 golova i imaće daleko teži zadatak da se probiju do vrha, mada tako nešto nije nemoguće, ako se ima u vidu o kakvim igračima se radi.

Od 2009. naovamo samo su Edin Džeko i Hari Kejn uspjeli da prekinu dominaciju Mesija i Ronalda. Džeko je 2009. bio najbolji sa 44 gola, 2010. Mesi je postigao 60, koliko i Ronaldo godinu dana kasnije.

U 2012. Mesi je postigao 91, potom je Ronaldo 2013. 69 puta zatresao mrežu i tako otvorio seriju uspješnih sezona. Nastavio je 2014. i 2015. sa 61 odnosno 57 golova, da bi se Mesi vratio na "tron" 2016. sa 59 postignutih golova.

Hari Kejn je prošle godine prekinuo njihov niz, napadač Totenhema je postigao 56 golova, ali sada je daleko od te brojke, tako da će kralj strijelaca u kalendarskoj godini najvjerovatnije, ako budu bili zdravi, opet biti Mesi ili Ronaldo.

Najviše golova u 2018.

  • Lionel Mesi (Barselona) 44
  • Kristijano Ronaldo (Real/Juventus) 43
  • Robert Levandovski (Bajern) 39
  • Mohamed Salah (Liverpul) 36
  • Luis Suarez (Barselona) 36
  • Hari Kejn (Totenhem) 35
  • Antoan Grizman (Atletiko) 35
  • Kilijan Mbape (PSŽ) 31

* strelci iz Top 5 liga.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije