Fudbal

Mesi spasio Barselonu, Juventusu bod od šampiona

Mesi spasio Barselonu, Juventusu bod od šampiona
Mesi spasio Barselonu, Juventusu bod od šampiona

Kompletirano je prvo kolo Lige šampiona, Barselona se namučila protiv Spartaka, dok su Čelsi i Juventus podjelili bodove u derbiju.

Oskar je dao dva gola Juventusu koji je uspio da sa 2:2 osvoji bod kod Čelsija. Spartak je vodio 2:1 u Kataloniji, ali je Lionel Mesi spasao Barselonu blamaže (3:2).

Junajted je minimalcem savladao Galatasaraja, dok je Bajern sa 2:1 nadigrao Valensiju. BATE je oduševio u Lilu sa 3:1, a Šahtjor i Kluž su sa po 2:0 dobili Nordšeland i Bragu. Golova nije bilo u duelu Seltika i Benfike.

Grupna faza Lige šampiona počela je u utorak mečevima u grupama A, B, C i D.

Prvi gol u srijedu postignut je u Lilu. Bjeloruski predstavnik BATE Borisov neočekivano je poveo u Francuskoj u šestom minutu. Aleksandar Volodko je primio loptu na 25 metara i sjajnim udarcem prebacio Landroa za 0:1.

Samo minut kasnije do prednosti je stigao i Mančester junajted. Majkl Karik je poslije dodavanja Van Persija odigrao dupli pas sa Kagavom kojim su pravarili kompletnu liniju Galatasaraja, da bi potom Karik i pored pada uspio da savlada Musleru. Samo nekoliko minuta kasnije Turci su umalo izjednačili, ali je Amrabat pogodio prečku Junajtedovog gola.

Do vođstva je ekspresno stigla i Barselona, koja je u 14. minutu meča koji sudi Milorad Mažić povela protiv moskovskog Spartaka. Rusi su krenuli u kontranapad, ali je Barsa ukrala loptu i kreirala sopstveni. Ćavi je pronašao mladog Kristijana Telja koji je lepim udarcem zatresao mrežu gostiju. Samo dva minuta kasnije u igru je ušao Aleks Song koji je zamjenio povređenog Đerara Pikea.

Dok su velikani poveli na svojim stadionima, istočnoevropski timovi su krenuli sjajno u gostima. Nakon BATE-a poveo je i CFR Kluž koji je golom Rafaela Bastosa poslije kornera stigao do 1:0 u Bragi.

U međuvremenu, Bjelorusi su duplirali prednost u Lilu. U 20. minutu sjevnula je sjajna kontra. Hleb je prošao rivala, dodao loptu Pavlovu koji je centrirao do Vitalija Rodionova koji je iz mogućeg ofsajda zatresao mrežu. U 30. minutu još jedan istočni klub najavio je moguće iznenađenje, i to senzacionalno. Spartak je izjednačio protiv Barselone nakon što je Dani Alveš postigao autogol.

Ubrzo je postignut gol i u derbiju večeri, Čelsi je zasluženo poveo protiv Juventusa na "Stamford Bridžu". Mladi Brazilac Oskar je šutirao sa 20-ak metara, loptu je zakačio Bonuči i ona je prevarila Bufona. Samo dva minuta kasnije Bufon je ponovo savladan. ovaj put Oskaru nije bila potrebna pomoć da sa 18 metara postigne pogodak.

U istom momentu prednost je duplirao i Kluž, a ponovo je Bastos savladao golmana Brage Beta. Serija golova u drugom dijelu prvog poluvremena nastavljena je u Minhenu gdje je Bastijan Švajnštajger na asistenciju Arjena Robena donio prednost Bajernu protiv Valensije.

U istom minutu Juventus je umanjio prednost Čelsija. Arturo Vidal je prevario Azara, a onda sjajnim udarcem po zemlji levom nogom savladao Čeha. Sva tri gola u Londonu postignuta su van kaznenog prostora.

Dva minuta prije kraja poluvremena Lil je doživeo katastrofu, Edgar Olenhovič je povećao prednost Borisova na 3:0. U tom momentu do prednosti u Donjecku stigao je Šahtjor koji je poveo protiv danskog Nordšelanda golom Henrika Mkitarjana.

Da autogol Alveša nije bila slučajnost Spartak je pokazao u drugom poluvremenu. Prvi gol u nastavku postignut je upravo u Barseloni gde je Romulo donio šokantan preokret Moskovljanima. Dva minuta kasnije Lil je smanjio protiv BATE-a preko Aureliena Čeđoua koji je glavom iskoristio centarpšut Dimitrija Pajeta.

Ipak, Spartak nije dugo odoljevao na Kamp Nou. Stvar u svoje noge uzeo je Lionel Mesi koji je za deset minuta postigao dva gola i preokrenuo rezultat u korist Barselone za 3:2. Prednost su u međuvremenu duplirali Šahtjor, strijelac je ponovo bio Jermen Mkitarjan, te Bajern koji je preko Tonija Krosa riješio duel sa Valensijom. Španci su tek u 90. minutu preko Nelsona Valdesa ublažili poraz.

Čelsi je dugo kontrolisao situaciju u Londonu, imao nekoliko šansi da potvrdi pobjedu, ali je Juve pokazao koliki je specijalista za evropske mečeve. Odbrana Čelsija je ponovo loše zatvorila sredinu, Markizio je proigrao Fabija Kvaraljelu koji je loptu proturio kroz noge Čehu.

Grupa E:

Šahtjor - Nordšeland 2:0 (1:0)

Mkitarjan 38, 76

Čelsi - Juventus 2:2 (2:1)

Oskar 31, 33 - Vidal 38, Kvaljarela 80

Grupa F:

Lil - BATE Borisov 1:3 (0:3)

Čeđou 60 - Volodko 6, Rodionov 20, Olehnovič 42

Bajern - Valensija 2:1 (1:0)

Švajnštajger 38, Kros 76 - Valdes 90

Grupa G:

Barselona - Spartak Moskva 3:2 (1:1)

Teljo 14, Mesi 72, 81 - Alveš 29ag, Romulo 58

Seltik - Benfika 0:0

Grupa H:

Mančester junajted - Galatasaraj 1:0 (1:0)

Karik 7

Braga - Kluž 0:2 (0:2)

Bastos 19, 34

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije