Fudbal

Misimović: Želim da se više posvetim porodici

Misimović: Želim da se više posvetim porodici
Misimović: Želim da se više posvetim porodici

Ne mogu više, riječi su kojima je Zvjezdan Misimović (32) danas ozvaničio kraj svoje dugogodišnje i uspješne fudbalske karijere.

U bogatoj biografiji još aktuelnog rekordera po broju nastupa (84) u dresu reprezentacije Bosne i Hercegovine piše da je nastupao za minhenski Bajern, Bohum, Nirnberg, Volfzburg, Galatasaraj, Spartak Moskvu te kineski Guizhou Renhe. Proteklih nekoliko mjeseci spominjan je njegov povratak na bundesligaške terene. Najčešće su ga povezivali sa Bohumom, Kelnom i Borusijom Menhengladbah.

Ponudu je imao i od FK Sarajevo, a nikada nije skrivao ni simpatije prema Crvenoj zvezdi, iz koje su takođe pokazivali određeno interesovanje za nekadašnjeg sjajnog veznjaka i igrača kojeg su mnogi nazivali "mozak zmajeva".

"Ove zime sam imao zaista mnogo ponuda, ne samo iz Njemačke, ne samo iz Evrope, već i sa drugih kontinenata. Proteklih nekoliko sedmica su intenzivirane, ali nijedna me nije toliko privukla, pa sam rekao dosta je, ne mogu više. Takvu odluku donio sam u dogovoru sa svojom porodicom, kojoj se u budućnosti želim više posvetiti", poručio je popularni Miske.

Iako je još nakon nastupa na Mundijalu u Brazilu prošlog ljeta odlučio završiti reprezentativnu karijeru, selektor Mehmed Baždarević ipak ga je takođe kontaktirao ove zime. U razgovoru za "Nezavisne" Meša je nedavno izrazio očekivanja da će Miske pronaći klub te da se nada njegovom povratku u bh. tim.

"Drago mi je što je i novoizabrani selektor računao na mene, ali ja ću ubuduće ipak biti samo navijač reprezentacije BiH. Ponosan sam na sve što sam postigao u najdražem dresu, posebno na činjenicu da sam bio član prve generacija koja se plasirala na jedno veliko takmičenje", kazao je Misimović, koji je "zmajevima" poželio mnogo sreće u nastojanjima da se domognu plasmana na Evropsko prvenstvo u Francuskoj.

Iako su u izuzetno teškoj poziciji sa samo dva osvojena boda, vjeruje da njegovi bivši saigrači ipak mogu napraviti iznenađenje.

"Situacija u kojoj se trenutno nalazi naš tim je teška. Trebaće mnogo truda, znanja, ali i sreće. Šanse su sada teoretske, a presudan bi mogao biti meč u Zenici sa Izraelom. Poraz u tom duelu značio bi kraj", naglasio je Misimović.

Sebe nikada nije vidio u trenerskoj ulozi. Mišljenje po tom pitanju nije promijenio ni sada, a iako još nije donio konačnu odluku čime će se baviti u budućnosti, određene ideje je sačinio.

"Prije svega želim više vremena provoditi sa suprugom Stefanijom i sinovima Lukom, Nikom i Noelom. Želim nadoknaditi propušteno vrijeme i trenutke kada smo bili razdvojeni zbog mojih sportskih obaveza. U trenerske vode ne namjeravam uploviti, a razmišljam da se okušam u menadžerstvu. Možda formiram agenciju tog tipa", najavio je Misimović, dodavši da nije razmišljao o eventualnim ponudama iz N/FS BiH vezano za buduću saradnju u stručnom štabu.

Pohvale Sarajevu

Ove zime dobijao je ponude i iz Turske, Katara, Kine... a bez obzira što je nije prihvatio, posebno mu se dojmila ona sa "Koševa".

"Imao sma priliku razgovarati sa čelnim ljudima Sarajeva, koji zaista rade dobar posao. Nudili su mi saradnju, ali nisam je mogao prihvatiti, jer bi to značilo novo odvajanje od porodice. Ipak, moram konstatovati da Sarajevo ima sjajnu viziju. Mislim da bi se iz te priče u budućnosti moglo izroditi nešto značajno", smatra Misimović.

Baždarević: Poštujem odluku

Vijest o Misimovićevom odlasku u "fudbalsku penziju" iznenadila je selektora reprezentacije BiH Mehmeda Baždarevića.

"Nisma očekivao. Da budem iskren, nadao sam se da će pronaći novi angažman, jer sam ozbiljno računao na njegove usluge u bh. timu. Naravno, u potpunosti poštujem odluku fudbalera koji je ostavio snažan trag u reprezentaciji i bio jedna od njenih glavnih poluga", istakao je Baždarević.

Najbolji sportista

Nekadašnji kapiten bh. reprezentacije, a kasnije i zamjenik, okitio se i nagradom najboljeg sportiste BiH u 2013. godine u organizaciji "Nezavisnih novina" i Radio-televizije BiH.

"To je sigurno bio jedan od najdražih trenutaka u mojoj karijeri. To je pečat dugogodišnjeg uspješnog rada i nagrada, odnosno statua sa plaketom će uvijek zauzimati posbno mjesto u vitrinama", istakao je Misimović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije