Fudbal

Murinju nikad dosta "slatkiša"

Murinju nikad dosta "slatkiša"
Murinju nikad dosta "slatkiša"

Nakon 914 dana posta Žoze Murinjo, menadžer Čelsija, podigao je 21. trofej u bogatoj trenerskoj karijeri.

"Plavci" su podigli pehar u Liga kupu nakon pobjede nad Totenhemom (2:0) i to je prvi uspjeh od povratka Portugalca u ljeto 2013. godine.

Prvu povratničku sezone na "Stamford Bridžu" Murinjo je završio bez trofeja, ali je ove godine pokazao da će ispraviti stvari. Osim trofeja u Liga kupu, njegova ekipa je glavni kandidat za osvajanje titule u Premijer ligi, ali i Ligi šampiona.

Portugalski stručnjak jedan je od najtrofejnijih kada su aktivni treneri u pitanju i posebno zanimljiv je podatak da nije izgubio niti jedno finale u kojem je vodio ekipu. U posljednje vrijeme je bio problem doći do finala i ovo je bio najduži post koji je imao pošto je prije Liga kupa trofej osvojio 2012. s Real Madridom i to Super kup Španije.

Čelsiju je ovo bio peti put da je trijumfovao u ovom takmičenju, a s Murinjom je to pored ove godine učinio još 2005. i 2007. Iako ovo takmičenje ne može da se poredi s Ligom šampiona ili Premijer ligom, sasvim razumljivo je bilo slavlje Portugalca i igrača jer može da najavi više nego uspješnu sezonu. Proslava u kojoj se valja ispred igrača pokazuje da je Murinjo kao dijete, a trofej kao omiljeni slatkiš.

"Teško mi je živjeti bez trofeja. Moram da se hranim titulama. Ovo je važno za mene i za igrače", rekao je Murinjo i zatim dodao:

"Vrlo mi je važno da se u ovakvim trenucima osjetim ponovo kao dijete, da osjetim tu dječju radost. Prije utakmice sam imao isti osjećaj koji sam imao u prvom finalu prije mnogo godina. Jako mi je važno da se uvijek osjećam ovako srećno nakon pobjede. Važno mi je da se osjetim kao dijete iako su mi 52 godine."

Roberto di Mateo je Čelsiju donio titulu u Ligi šampiona, Rafael Benitez u Ligi Evrope, ali je Murinjo ostavio zasad najdublji trag. Elitno takmičenje može da osvoji ove godine i on, ali prvo mora da preskoči PSŽ u osmini finala. Ukoliko mu to pođe za rukom biće prvi stručnjak koji je s tri različita kluba osvajao Ligu šampiona, pošto je pehar podizao prvo s Portom, pa s Interom.

"Počeo sam 2000, osvojio Kup UEFA 2003. i Ligu šampiona 2004. Nisam imao vremena da to procesuiram. Krenuo sam u drugom smjeru, sada dvije godine bez trofeja činile su mi se kao 20 godina. Dobar je to osjećaj, kada dvije godine traju dugo", jasno je svima Murinjo stavio do znanja da ima veliku glad za trofejima.

Liverpul najtrofejniji

Čelsi je pobjedom nad Totenhemom osvojio peti Karling kup, koliko ima i Aston Vila, ali najviše puta trofej su podigli fudbaleri Liverpula, ukupno osam. Osim "redsa", samo su Mančester junajted i Notingem Forest još uspjeli da odbrane trofej, a Arsenal drži neslavni rekord pošto je poražen u finalu čak pet puta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije