Fudbal

N/FS BiH: "Štitimo naš i pravilnik UEFA"

N/FS BiH: "Štitimo naš i pravilnik UEFA"
Foto: Ilustracija | N/FS BiH: "Štitimo naš i pravilnik UEFA"

Nećemo dozvoliti narušavanje pravila, jer upravo UEFA vrši kontinuirani monitoring nad primjenom tih pravila, poručili su danas iz Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH.

Tako je nastavljen verbalni rat u vezi s licencom za nastup FK Sloboda naredne sezone u BH Telecom Premijer ligi BiH. I dok sa "Tušnja" tvrde da su izmirili sve svoje obaveze preme bivšim igračima Ivanu Kostiću, Damiru Mehidiću, Ivanu Fatiću, Mahiru Kariću te Miljanu Govedarici, iz bh. kuće fudbala poručuju da ne mogu tolerisati ono što ne učine uprave klubova, jer imaju odgovornost prema UEFA za dosljedno sprovođenje licencnih propisa. Situaciju je podgrijao transparent na jednom od nadvožnjaka u Tuzli, na kojem piše "Rat Savezu".

"Povodom najavljenog 'rata Savezu' zbog povlačenja licence FK Sloboda želimo javnost, a posebno navijače Slobode, upoznati s činjenicama. Nikome ne možemo i nećemo dozvoliti da narušava važeća pravila. Sloboda je potrebna Savezu i bh. fudbalu, ali Savez ne može prihvatiti odgovornost za neizvršavanje obaveza od strane ovog kluba. Savez nije dekretom postavljao uprave Slobode, nego su članovi bivšeg i sadašnjeg rukovodstva dobijali povjerenje nadležnih klupskih organa", navedeno je u danas, između ostalog, u saopštenju N/FS BiH.

Dodaju da vaninstitucionalni pritisak, zamjenom teza putem iznošenja dezinformacija i netačnih podataka, nije put za rješavanje problema. Pitaju se kome Savez zabranjuje da se za svoje interese bori pravnim sredstvima? Ko to reketira Slobodu i zbog čega se na ovaj način pokušava rušiti Savez, koji samo insistira na dosljednoj primjeni pravila i propisa?

"Imamo obavezu da zaštitimo Savez, bh. fudbal, te pravila i propise za koje snosimo potpunu odgovornost prema UEFA. U tome nas neće omesti ni izjave ni prijetnje, s pozivom na javni linč pokrenut iz Tuzle", navode iz N/FS BiH.

Predsjednik Slobode Senad Mujkanović i pravni zastupnik kluba Dino Kikanović danas su održali sastanak s predstavnicima Saveza. Ukazali su da je revizorska kuća utvrdila tačne iznose dugovanja, ali je, kako kažu, neko naknadnim procedurama pokušao prikazati veći dug od stvarnog.

"I nama je nakon svega nejasno kako moramo postupiti. Mi smo izmirili obaveze prema igračima, a onda je neko napravio presedan i na osnovu neke radne tabele odlučio pružiti pravnu zaštitu ugovorima koji su neovjereni i neverifikovani u Savezu", rekao je Kikanović.

Na osnovu ranijih tvrdnji iz Sindikata profesionalnih fudbalera, Sloboda je Kostiću umjesto 60.000 KM isplatila 28.500, Mehidiću od 15.400 je uplaćeno 3.400, a Govedarici od 12.400 iznos od 1.800. Fatiću od 29.337 i Kariću od 18.000 nije plaćeno ništa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije