Fudbal

Na "Grbavici" odluka o prvaku?

Na "Grbavici" odluka o prvaku?
Foto: N.N. | Na "Grbavici" odluka o prvaku?

Derbi Lige za prvaka BH telekom Premijer lige BiH između Željezničara i Zrinjskog mogao bi presuditi borbu za šampionsku titulu.

Dva najozbiljnija kandidata za naslov prvaka međusobnim ogledom na stadionu "Grbavica" otvoriće sedmi krug doigravanja u bh. eliti. Aktualni šampioni i lideri u Sarajevo stižu sa tri boda prednosti o odnosu na "plave", a iako će nakon ovog meča ostati još tri kola i trener Zrinjskog Blaž Slišković ističe da ništa neće biti odlučeno, mnogi se ipak slažu da eventualnom pobjedom "plemići" jednom rukom mogu uhvatiti pehar koji su podigli i u prethodne dvije sezone.

Svjesni su toga i te kako u "Dolini ćupova" pa šef stručnog štaba Admir Adžem najavljuje da će njegova ekipa, koja u posljednje vrijeme ima očigledan pad forme, večeras učiniti sve da anulira prednost Mostaraca.

"Dolazi nam lider, aktuelni šampion, i što je najvažnije ekipa koja u posljednje vrijeme postiže dobre rezultate. Sve to znak je da će nam trebati maksimalna ozbiljnost, pristup i trka. Zrinjski ima tri boda više od nas i u povoljnijoj su poziciji. Možemo obećati da ćemo učiniti sve da tu prednost anuliramo kako bismo utrku za prvaka napravili neizvjesnom do samog kraja", istakao je Adžem.

Ovo će biti 45. međusobni susret ova dva tima, u aktuelnoj sezoni četvrti, a Mostarcima prednost daje činjenica da nijednom nisu izgubili u prethodna tri susreta, pa i u slučaju identičnog bodovnog salda na kraju bi titula išla "Pod Bijeli brijeg". Jesenas je Zrinjski odnio sva tri boda sa "Grbavice" nakon pobjede od 1:0. Istim ishodom slavili su i drugi put u Mostaru, dok je posljednji meč završen 3:3 iako je "Željo" u gradu na Neretvi tada u nevjerovatnoj završnici prokockao vodstvo od 3:0.

"Upitno je sada što je za nas, s obzirom na to da igramo s direktnim konkurentom, pozitivan rezultat. Mnogi će se složiti s tim da je pozitivan rezultat otići iz Sarajeva neporažen, ali moja ekipa i ja ne razmišljamo na taj način. Idemo pokušati pobijediti, ne dozvoliti protivniku da se 'razmaše'. Od prve minute ćemo krenuti ofanzivno. Mišljenja sam da je bolje igrati napadački, pokušati osvojiti sva tri boda, nego se braniti i na kraju utakmice primiti gol. Treba da imamo psihološku moć i stabilnost da i na 'Grbavici' igramo otvoreno", smatra strateg Mostaraca Blaž Slišković.

Upravo je na psihološkoj stabilnosti radio s igračima proteklih nekoliko dana.

"Nijedan od mojih igrača ne smije shvatiti kao da je nešto već gotovo. Ništa nije gotovo! Četiri kola su do kraja i sve je moguće. Ova utakmica neće odrediti prvaka. Naravno da je rezultat u prvom planu, ali imamo sreću da rezultat i ako bude negativan neće odlučiti prvaka BiH", zaključio je Slišković.

Parovi, Liga za prvaka, petak: Željezničar - Zrinjski (19 časova),

subota: Široki Brijeg - Krupa 17,

nedjelja: Sarajevo - Radnik 17;

Liga za opstanak, nedjelja: Sloboda - Vitez 19, Borac - Mladost 19, nedjelja: GOŠK - Čelik 16.30.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije