Fudbal

Na Grke bez Koljića i Sarića

Na Grke bez Koljića i Sarića
Foto: N.N. | Na Grke bez Koljića i Sarića

Bez Elvira Koljića i Elvisa Sarića fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras će u Zenici, na stadionu "Bilino polje", jurišati na tri boda protiv Grčke u drugom kolu Grupe J kvalifikacija za plasman na Evropsko prvenstvo 2020.

U dosadašnjih devet ogleda sa Grcima "zmajevi" imaju tek jednu pobjedu, a novom bi večeras ovjerili minimalnu subotnju pobjedu upisanu protiv autsajdera Jermenije na "Grbavici". Koljić je u debitantskom nastupu u subotu zadobio povredu mišića zbog koje će pauzirati dvije sedmice, dok je Sarić na okupljanje stigao povrijeđen i još radi pod posebnim režimom.

"Nadam se prije svega da ćemo u utorak naveče biti bolji nego u subotu protiv Armenije, iako nijednog protivnika ne treba potcijeniti. Nikoga nije lako pobijediti, pa ni Armeniju. Iz svake utakmice treba izvući pouke, pogotovo uoči susreta s ekipama kao što je Grčka. 'Heleni' već dugi niz godina, rekao bih desetljećima, svima rade velike probleme, pa i najjačim reprezentacijama.

Pogledali smo njihovu utakmicu sa Lihtenštajnom, spremni smo da odigramo bolje i osvojimo nova tri boda", poručio je Robert Prosinečki, selektor fudbalske reprezentacije BiH.

Junak subotnjeg meča bio je Rade Krunić, koji je pogodio za vodstvo, a na 2:0 povisio je Deni Milošević. Jermeni su do kraja uspjeli ublažiti poraz golom iz penala za 2:1.

"Prva utakmica je uvijek najteža. Vjerovatno su i pritisak i prevelika želja uticali na neke slabosti u našoj igri. Vjerujem da će protiv Grka sve izgledati puno bolje", poručio je Krunić. 

Golman reprezentacije BiH Ibrahim Šehić nije imao puno posla u subotu. U utorak naveče može se očekivati više prijetnji od protivničkih napadača.

"Dolaze nam stari rivali. Utakmica sa Grčkom je možda i najvažnija utakmica u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo. Želimo šest bodova iz ove dvije utakmice. Takav start puno bi nam značio za nastavak borbe za Euro. Jermeniju smo ostavili iza nas. U fokusu je samo Grčka, u kojoj ćemo svi biti na višem nivou", kaže Šehić.

"Mozak" igre "zmajeva" Miralem Pjanić ističe da su ove kvalifikacije velika prilika aktuelne generacije da ispiše nove stranice istorije.

"Nikad nismo bili na Euru. Sada je odlična prilika da to ostvarimo prvi put. Imamo kvalitet, dokazali smo to kroz Ligu nacija. Bilo je nekih slabosti u subotu, ali bilo je više dobrih stvari, koje će, nadam se, prevladati i protiv Grka. Čeka nas zahtjevan protivnik, ali uz pomoć navijača znaćemo odgovoriti na pravi način", istakao je Pjanić.

Utakmica BiH - Grčka igra se večeras s početkom u 20.45, uz direktan prenos na TV Nova BH.

Italija protiv Lihtenštajna

Još sedam mečeva igra se večeras. U Grupi J sastaju se dvije poražene ekipe iz prvog kola Jermenija i Finska, dok prvi favoriti Italijani dočekuju slabašni Lihtenštajn. Parovi Jermenija - Finska, Irska - Gruzija, Italija - Lihtenštajn, Malta - Španija, Norveška - Švedska, Rumunija - Farska Ostrva, Švajcarska - Danska. Utakmice počinju u 20.45, osim u Jermeniji od 18 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije