Fudbal

Na "Koševu" rastu euforija i optimizam pred meč s Borusijom

Na "Koševu" rastu euforija i optimizam pred meč s Borusijom
Na "Koševu" rastu euforija i optimizam pred meč s Borusijom

Vjerujem da imamo snage i kvaliteta da se nosimo s Borusijom, rekao je Dženan Uščuplić, šef stručnog štaba Sarajeva.

Sjajnim igrama u drugom i trećem pretkolu Lige Evrope fudbaleri Sarajeva izborili su plej-of. Posljednja prepreka za ulazak u grupnu fazu biće im slavni klub iz Menhengladbaha, a iako gostima pripada uloga favorita, na "Koševu" se u četvrtak u prvom meču nadaju senzaciji i podvigu.

"U četvrtak, prije svega, očekujem istinski spektakl u kojem će uživati i naši igrači i navijači. Motiva protiv velikog rivala nam ne nedostaje i očekujem da moji momci daju sve od sebe, kako bi pokazali da se možemo nositi s izuzetno moćnim protivnikom, koji dolazi iz jedne od najjačih liga Evrope", kazao je Uščuplić.

Minulih dana analizirana je detaljno igru Nijemaca. Uščuplić je sa svojim saradnicima pokušao naći slabe tačke, a skaut Sarajeva Ermin Avdić uživo je pratio igrače Borusije u meču prvog kola njemačkog DFB Pokala protiv Hamburga.

"Njihov stil igre krasi dobra organizacija, kako u ofanzivnoj, tako i u defanzivnoj liniji i to je uobičajno za njemačke ekipe. Ipak, imaju i oni određene slabosti, koje ćemo, nadam se, uspjeti da iskoristimo, ako nam se ukaže prilika", dodao je Uščuplić.

Sretni smo što smo uspjeli dovesti tako jaku ekipu. Respektujemo protivnika, ali vjerujem da imamo šansu, smatra Haris Duljević

Jedna od glavnih uzdanica "bordo" tima je Haris Duljević. Duel s Borusijom vidi kao nagradu za sav ovosezonski trud na međunarodnoj pozornici.

"Sretni smo što smo uspjeli dovesti jednu tako jaku ekipu na 'Koševo'. Respektujemo protivnika, ali vjerujem da imamo šansu, naročito pred domaćom publikom. Borusija je favorit, ali imamo adute i šanse koje se nadam da možemo iskoristiti", smatra Duljević.

Osvajači Kupa BiH i jedini preostali predstavnici BiH na evropskoj sceni su nakon sinoćnjeg treninga zbog velike važnosti meča otišli u karantin.

"Drago mi je što je interesovanje veliko. Momci su zaslužili da igraju pred punim 'Koševom' i pune tribine biće im od velike pomoći. Međutim, kako bi se što bolje spremili i izbjegli nepotreban pritisak odlučili smo se za odlazak u karantin. Od igrača ću tražiti maksimalnu koncentraciju kako bi se isključivo fokusirali na utakmicu i njihove zadatke na istoj. Momci treba da uživaju u ovom dvoboju i bez pritiska pokušaju napraviti dobar posao", istakao je Uščuplić.

Iznenađenju se potajno nadaju i nekadašnji proslavljeni fudbaleri Sarajeva. Fuad Muzurović, bivši bh. selektor, smatra da iako autsajder njegov voljeni klub ima i određene prednosti.

"Prednost bi možda mogla biti što je Sarajevo već odigralo četiri evropske utakmice, dok je Borusija samo jednu zvaničnu. Naravno, njemački mentalitet i kvalitet su neupitni, ali treba se nadati. Momci koji sada igraju u Sarajevu su nadahnuti i nije isključeno da naprave podvig i donesu nam novu radost", kazao je Muzurović.

Mehmed Janjoš, nekadašnji fudbaler i potom trener Sarajeva, uzda se u motivaciju i domaće navijače.

"Suvišno je govoriti koliko je težak zadatak pred Sarajevom, ali uz navijače mogu pružiti dostojan otpor. Treba vjerovati da ovi momci, puni samopouzdanja i želje za novim dokazivanjem, ipak mogu nastaviti već sada prelijepu priču", zaključio je Janjoš.

60

utakmica u Evropi odigralo je dosada u istoriji Sarajevo i upisao 21 pobjedu, 13 remija i 26 poraza.

30.000

navijača najmanje se očekuje sutra naveče na utakmici, karte su u prodaji još od petka.

Sušić: Prolaz svjetska senzacija

Utakmicu će s tribina gledati i Safet Sušić, selektor reprezentacije BiH i jedno od najvećih fudbalskih imena koje je nosilo dres Sarajeva. Popularni Pape uobičajno je imao realan komentar bez previše euforije.

"Kada bi Sarajevo nekim slučajem eliminisalo Borusiju, bila bi to ne evropska već svjetska senzacija. To zaista želim i bio bih sretan. Međutim, ne treba pretjerivati i tražiti od igrača da naprave tako nešto, jer igraju protiv izvrsne ekipe, koja je među pet najboljih timova u zemlji koja je svjetski šampion. I ovo je za Sarajevo veliki uspjeh, a ako već moraju biti eliminisani, onda bi bilo dobro da se ne doživi debakl. Naravno, čuda se dešavaju u fudbalu i volio bih da Sarajevo iznenadi", rekao je Sušić.

Liga šampiona

Sutra se igraju preostali mečevi plej-ofa Lige šampiona. Parovi: Alborg - APOEL (20.45), Lil - Porto (20.45), Maribor - Seltik (20.45), Slovan Bratislava - BATE Borisov (20.45), Standard - Zenit (20.45).

 Bez Kramera

Ekspedicija Borusija Menhengladbaha sutra će doputovati u Sarajevo i to bez ponajboljeg igrača Kristofa Kramera, koji zbog povrede ne može nastupiti u prvom meču plej-ofa za Ligu Evrope. Iz tabora Borusije su poručili da se još ne zna startnih 11 protiv Sarajeva jer ih već za vikend čeka duel 1. kola Bundes lige protiv Štutgarta.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije