Fudbal

Na tapetu i Liverpul

Na tapetu i Liverpul
Na tapetu i Liverpul

UEFA je zbog kršenja finansijskog fer-pleja kaznila već nekoliko klubova, a sada je na tapetu Liverpul, koji bi mogao da ostane bez dijela finansijskog kolača koji mu pripada na osnovu učešća u Ligi šampiona.

Na proljeće je nagrabusilo devet klubova, među kojima su se po količini investicija isticali Mančester Siti, Pari Sen Žermen i Zenit, a sada je red da danak za raskalašno trošenje novca plate još neki neposlušni klubovi koji se nisu povinovali pravilima UEFA.

Kao što je rečeno, kažnjen bi mogao da bude Liverpul jer je, navodno, prebacio granicu UEFA, koja od novih učesnika Lige šampiona traži finansijske knjige za dvije sezone koje su prethodile onoj u kojoj izbore plasman u evropsku elitu. U njima ne smije biti troškova većih od 45 miliona evra po sezoni. Pošto su na "Enfildu" tokom sezona 2011/2012. i 2012/2013. "spiskali" oko 115 miliona evra evropska kuća fudbala je privremeno stopirala isplate koje bi na račun Liverpula trebalo da legnu zbog plasmana u Ligu šampiona.

U pitanju i nije posebno značajna suma imajući u vidu cifre s kojima se barata u Engleskoj, zasad svega 8,7 miliona evra, koje bi po planu učesnicima grupne faze Lige šampiona trebalo da se isplate sljedećeg mjeseca. U slučaju Liverpula, to se neće desiti dok se istraga o njegovom poslovanju ne okonča. Presuda bi mogla da bude i oslobađajuća ako Liverpul uspije da dokaže da je većinu tog novca potrošio na infrastrukturalne projekte ili omladinsku školu. Takvi troškovi ne podliježu UEFA pravilu o finansijskom fer-pleju.

Ovaj put na meti je i Monako, koji je poslovao sa skoro istim minusom kao i Liverpul. Prodaje Hamesa Rodrigeza Real Madridu i pozajmica Radamela Falkaa Mančester junajtedu još nisu obračunate. Liverpulu nije obračunata prodaja Luisa Suareza Barseloni, ali te pare su već potrošene na ovoljetna pojačanja. Klubovi će moći da se pred UEFA opravdaju i tako što će do detalja obrazložiti projektovanu zaradu za naredni period kojom bi morali da pokriju minus.

Za nekoliko mjeseci uslijediće nova revizija za sve učesnike evropskih takmičenja. Granica će i tada biti 45 miliona evra, ali će biti uračunati i troškovi za sezonu 2013/2014, što će klubovima koji su mnogo trošili ove sezone dodatno otežati da dokažu da idu u "pravom smjeru". A tada će na talonu biti i više novca od nagrada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije