Fudbal

Nadal: Ne vjerujem da je to doping

Nadal: Ne vjerujem da je to doping
Nadal: Ne vjerujem da je to doping

Nove optužbe o dopingu stigle su na račun trećeg tenisera svijeta Rafaela Nadala i ponovo je u pitanju PRP metoda liječenja koja je u nekim državama zabranjena.

Italijanski mediji su objavili da je Nadal tokom oporavka od povrede leđa koristio metodu koja se podvodi pod doping sredstvo. PRP metoda, odnosno terapija stem ćelijama smatra se dopingom u Italiji.

"Ne vjerujem da je to doping. Nemam sve informacije, ali na kraju mi moramo da se vodimo globalnim standardima, a ne samo italijanskim ili španskim", rekao je Nadal za španske medije.

PRP metoda nije ništa novo i Nadal ju je i ranije koristio. Nekada prvi teniser svijeta je na ovaj način prije dvije godine liječio povredu koljena i tada je, takođe, bilo optužbi da je koristio doping. Međutim, doping testovi su bili negativni.

PRP metoda je bila zabranjena, ali je nakon ispitivanja legalizovana početkom 2011. godine. U nekim državama je i sada zabranjena.

"Agencija za antidoping kontrolu BiH ne raspolaže zvaničnim informacijama vezanim za navedeni slučaj na osnovu kojih bi mogli dati zvanični komentar ili mišljenje da li se radi o dopingu ili ne. Na osnovu pisanja elektronskih i drugih medija, navodi se da je teniser Nadal liječen tzv. PRP metodom, koja je poznata metoda u modernim načinima liječenja sportista. Radi se o metodi kojom se vadi krv iz tijela sportiste, a zatim je u posebnim posudama za centrifugu obrađuju i izdvajaju trombocite iz krvne plazme. Nakon toga, te iste trombocite koje pomažu rast ćelija ubrizgavaju u povrijeđeno mjesto sportiste, kako bi se što prije i bolje oporavio. Metoda PRP koristi se kod povreda mekih tkiva, ligamenata, mišića, tetiva i kod istegnuća. Metoda sama po sebi nije doping, ali može da bude u kombinaciji sa nekim drugim metodama liječenja. Kakav je slučaj sa Nadalom, znaju u Svjetskoj teniskoj federaciji jer oni imaju kompletnu medicinsku dokumentaciju", rekao je Amir Avdagić, pomoćnik direktora Agencije za antidoping kontrolu BiH.

Brzi opravak sportista nakon povreda i uspješno savladavanje velikih napora često otvore pitanje o mogućem dopingu i pojavljuju se priče da se zbog sponzora i zarade, koju mnogi imaju od vrhunskih sportista, zvijezdama gleda kroz prste. Višegodišnje uzimanje dopinga prije nekoliko godina priznao je biciklista Lens Armstrong, koji nikada nije pao na doping testu, a i teniser Andre Agasi je nakon završetka karijere u knjizi objavio da je koristio drogu.

"U vrhunskom dopingu, kada uzimate nedozvoljena sredstva, ona izađu iz organizama nakon određenog vremena. Ako blagovremeno ne bude urađeno testranje, postoji mogućnost da se ta sredstva izbace iz tijela i da rezultati budu negativni. Prema najnovijim standardima za potvrdu svjetskih rekorda i rezultata koji donose medalje na velikim takmičenjima, zahtijeva se doping kontrola", dodao je Avdagić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije