Fudbal

Nastavlja se "penalijada", VAR donio bod Australiji

Nastavlja se "penalijada", VAR donio bod Australiji
Foto: Tanjug | Nastavlja se "penalijada", VAR donio bod Australiji

Fudbaleri Danske i Australije remizirali su u prvoj utakmici drugog kola Grupe C rezultatom 1:1.

Danci su prvi došli do prednosti u sedmom minutu. Jorgensen je sjajno asistirao Eriksenu, a ovaj se odlično snašao i šutom sa 12-13 metara zakucao loptu u mrežu Kengura.

U 37. minutu Australijanci izjednačuju. I to sa bijele tačke nakon VAR-a. Sudija je odlučio da iskoristi mogućnost VAR-a i dosudio penal za kengure, a siguran udarac sa 11 metara izveo je Mile Jedinak i izjednačio na 1:1.

Tok meča

Na početku meča Danci su prvi zaprijetili, poslije dva uzastopna prekida, ali je rezultat ostao nepromijenjen. Prva prilika za Australijance desila se u 5. minutu, ali je šut Rogića izblokiran.

Dva minuta kasnije vikinzi dolaze do prednosti. Jorgensen je uputio sjajno dodavanje vanjskim dijelom kopačke, a Eriksen se odlično snašao i zatresao mrežu Kengura.

Australijanci su nakon toga pokušali da se otgnu i naprave nešto više, ali nisu uspijevali i u narednih 15-ak minuta Danci su kontrolisali igru. U 24. minutu zamalo je došlo do dupliranja prednosti reprezentacije Danske. Dolsgord je ubacio u kazneni prostor, a Jorgensen odlično skače, ali je šutirao pored gola.

Nakon te akcije uslijedio je pritisak Australije, a Danci su se bili potpuno povukli. Pritisak se Kengurima isplatio u 37. minutu kada im je nakon provjere dosuđen jedanaesterac. Siguran je bio Mile Jedinak i donio svojoj reprezentaciji izjednačenje.

Do kraja poluvremena nije bilo izglednijih situacija ni na jednoj, ni na drugoj strani pa je rezultat ostao nepromijenjen.

Australija je nešto bolje ušla u drugo poluvrijeme, ali su opet Danci prvi došli do prilike. Sisto je uputio sjajan šut, ali je za malo bio neprecizan, pa promjene rezultata nije bilo.

Nakon 15 minuta igre u drugom dijelu vikinzi su preuzeli inicijativu na terenu, ali nisu mogli da probiju sjajnu odbranu Australije. Taj pritisak Danske je trajao oko 15 minuta, a onda su Australijanci došli do šanse iz kontranapada. Loše su odreagovali, iako ih je bilo 4 na 3 i nisu iskoristili tu prednost.

U 71. minutu nova šansa za Australiju. Šutirao je Muj, ali je lopta proletjela iznad prečke. 

Danci uzvraćaju u sljedećem napadu. Pokušao je Sisto, ali je loptu za malo poslao pored stative.

Australija se nakon toga oslobodila pritiska i pokušala preko Lekija, ali bezuspješno. Nakon toga, tri minuta nakon kraja dvije vezane šanse za kengure. Pokušali su Arzani i Leki, ali je na Šmajhel na golu Danske bio fantastičan.

Do kraja meča nije bilo ozbiljnijih prilika, pa je meč završen bez pobjednika.

U grupi C još ništa nije riješeno. Danci iz dvije utakmice imaju 4 boda, a Australija 1. Sa druge strane Francuzi imaju tri boda iz jedne utakmice, a njihov večerašnji protivnik Peru nema bodova, tako da će zadnje kolo donijeti konačan raspored na tabeli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije