Fudbal

Nastup Džeke protiv Velsa i dalje enigma

Nastup Džeke protiv Velsa i dalje enigma
Nastup Džeke protiv Velsa i dalje enigma

ZENICA - Tri dana uoči kvalifikacione utakmice protiv Velsa na "Bilinom polju" u trening kampu u Zenici se pojavio i kapiten "zmajeva", Edin Džeko, ali i dalje je enigma da li će biti spreman za jednu od najvažnijih utakmica u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2016. u Francuskoj.

Nakon dolaska Emira Spahića i Semira Štilića, selektor Mehmed Baždarević, koji sada na raspolaganju ima sve igrače, i njegov stručni štab vjeruju da će napadač Rome stisnuti zube, a posljednju riječ će reći ljekarski tim reprezentacije BiH.

Džeko je prije dolaska u Zenicu odradio trening u Romi po posebnom programu, s tim da Rimljani i dalje insistiraju da njihov napadač nije spreman da zaigra tako brzo. Da li će on ipak igrati, bit će poznato najvjerovatnije uoči samog početka susreta.

Dok se čekaju povoljne vijesti o najboljem igraču BiH, njegovi saigrači iz reprezentacije nastavili su da se u miru pripremaju za Velšane. Danas je odrađen još jedan trening nakon kojeg je sve izvjesnije da će Meša moći računati na Senada Lulića, koji se takođe žalio na povredu. Usljed povrede Muhameda Bešića u subotu bi mogao debitirati Srđan Grahovac, prvotimac Rapida, koji je prošao sve omladinske selekcije BiH.

"Poziv u A selekciju je najveće priznanje za moj dosadašnji rad. Hoću li igrati, to je na selektoru da odluči. Ako dobijem šansu, maksimalno ću se potruditi da doprinesem pozitivnom rezultatu", kaže Grahovac.

Nekadašnji kapiten Borca smatra da BiH može do pobjede protiv trenutno prvoplasirene ekipe u grupi: "Ne bih da prognoziram rezultat. Najbitnije je da budemo kompaktni, da dobro stojimo na terenu i borimo se jedan za drugog. Kvalitet imamo i rezultat ne bi trebalo da izostane, riječi su standardnog prvotimca bečkog Rapida."

Osim Grahovca, prvi put u seniorskoj selekciji bi mogao nastupiti i najbolji strijelac hrvatske lige, napadač Dinama Armin Hodžić.

"Biti u reprezentaciji je ostvarenja sna za mene. Optimista sam uoči susreta sa Velsom, nadam se pobjedi, a ukoliko dobijem priliku da zaigram, daću sve od sebe da iskoristim to na pravi način", kaže strijelac osam golova u hrvatskom prvenstvu.

Do subotnje utakmice "zmajevi" će odraditi još tri treninga, dok su Velšani koji dolaze u petak odlučili da ne održe niti jedan trening u Zenici. Inače, UEFA je danas odredila i suca koji će dijeliti pravdu na "Bilinom polju", a čast je pripala poznatom Špancu Albertu Undianu Maljenku.

Utakmica između BiH i Velsa, za koju vlada veliko zanimanje navijača, igra se u subotu sa početkom u 20.45.

Braća Vranješ ponosna

Pozivom fudbaleru Legije, Mehmed Baždarević je drugi put u reprezentaciji BiH spojio braću Vranješ, Ognjena i Stojana.

"Biti sa bratom tu je posebna privilegija i zadovoljstvo. Prelijepo iskustvo koje ostaje za čitav život i ponosan sam što smo obojica reprezentativci", kaže stariji Stojan, koji o svom odnosu sa bratom kaže: "Stariji sam i postoji respekt sa njegove strane, u pozitivnom smislu naravno."

Presretan sam zbog činjenice da mu se u reprezentaciji priključio brat bio je Ognjen, već odavno standardni član A selekcije.

"To ne može riječima da se opiše jer se radi o zaista posebnom osjećaju. Tri godine smo igrali zajedno i u banjalučkom Borcu. Dijelili teren, sobu, provodili vrijeme zajedno. To što smo dio reprezentacije je veliko priznanje i za nas, ali i našu porodicu", ističe Ognjen Vranješ.

Obojica su opitimisti uoči duela sa Velsom i nadaju se pobjedi: "Imamo samo jedan cilj, a to je pobjeda i daćemo svoj maksimum."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije