Fudbal

Navijačima uslovna zabrana odlaska na gostovanja

Navijačima uslovna zabrana odlaska na gostovanja
Navijačima uslovna zabrana odlaska na gostovanja

Svaki naredni ozbiljniji incident od strane navijača na stadionu ili izvan, a u vezi sa utakmicama BH Telecom Premijer lige BiH ili Kupa, automatski će aktivirati novu zabranu dolaska gostujućih pristalica na sve utakmice do kraja sezone.

Odlučeno je ovo na današnjoj hitnoj sjednici Komiteta za normalizaciju N/FS BiH, sazvanoj nakon navijačkih ispada prošlog vikenda.

"Usvojena je informacija nadležnih komiteta u vezi sa dosadašnjim dijelom takmičenja u BH Telecom Premijer ligi BiH. Nakon uvida u dokumentaciju, Komitet za normalizaciju usvojio je donošenje uslovne odluke o zabrani organizovanog odlaska gostujućim navijačima na utakmice BH Telecom Premijer lige BiH i Kupa BiH. To znači da će navijači i dalje moći dolaziti podržati svoje klubove na gostovanjima. Međutim, ukoliko dođe do bilo kakvog ozbiljnijeg incidenta od strane navijača na stadionu ili izvan, odluka o potpunoj zabrani stupiće automatski na snagu do kraja sezone 2012/2013", rekao je danas Jasmin Baković, generali sekretar N/FS BiH.

Članovi Komiteta za normalizaciju nisu tačno definisali šta znači ozbiljniji incident, ali je sasvim jasno da se demoliranje kafića u Mostaru od strane "Željinih" navijača ili uništavanje voza od strane Borčevih, više neće tolerisati.

Ispadi slični onima prošlog vikenda, pa i manji, automatski će značiti vraćenje zabrane na snagu, rekao Baković

"Razgovarano je o tome šta znači ozbiljniji incident, ali je sasvim jasno da bilo kakvo nasilje nećemo toleristi. Ispadi slični onim prošlog vikenda, pa i manji, automatski će značiti vraćenje zabrane na snagu. Nadamo se, svakako, da će se navijači ipak odlučiti za civilizovano ponašanje", objasnio je Baković.

Komitet je ujedno osudio huligansko i vandalsko ponašanje dijela navijača izvan stadiona prije i poslije odigravanja utakmica 6. kola, te očekuje od nadležnih državnih organa da provede hitnu istragu i procesuiraju vinovnike nemilih događaja. Ujedno apeluju na nadležne bezbjednosne strukture na svim nivoima u BiH da odmah preduzmu odgovarajuće mjere i aktivnosti u cilju sprečavanja nereda na stadionima, a posebno van stadiona, u skladu sa odgovarajućim zakonskim propisima. Klubovi su obavezani da posvete više pažnje organizaciji putovanja svojih navijača, kao i da ulože dodatne napore na identifikaciji huligana. Ukoliko dođe do upotrebe pirotehničkih sredstava na stadionima, Komitet upozorava klubove da može doći i do prekida utakmice. Komitet će kontrolisati i analizirati dalju situaciju i ukoliko bude neophodno, preduzimati rigorozne mjere protiv klubova i pojedinaca, a u skladu sa ovlaštenjima utvrđenim odlukama FIFA, UEFA i propisima NS/FS BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije