Fudbal

Nele Karajlić ogorčen situacijom u fudbalskom klubu: Partizan još živi u 1946. godini

Nele Karajlić ogorčen situacijom u fudbalskom klubu: Partizan još živi u 1946. godini
Nele Karajlić ogorčen situacijom u fudbalskom klubu: Partizan još živi u 1946. godini

Beograd - Umjetnički nos Nenada Jankovića, alijas Dr Neleta Karajlića, bivšeg člana Upravnog odbora Partizana, namirisao je sve, najblaže rečeno, skandale pa se na vrijeme odrekao svog mandata kako ne bi bio dio cirkusa koji se odigrao na propaloj sjednici Skupštine kluba.

Sada, sa vremenske distance od nekoliko mjeseci, proslavljeni umjetnik analizira situaciju na koju je upozoravao.

- Desilo se ono za šta sam govorio da će se desiti. Partizan je mašinerija koja ide na staro gorivo i zbog toga je sve ovo tako. Dok sam bio u upravi kluba, pokušavao sam da ubijedim ljude da naprave novi statut, jer je postojeći odavno pregazilo vrijeme. Zbog toga se dešava da jedni napadaju druge i kada čovjek gleda sa strane, izgleda da obje struje imaju valjane argumente da istjeraju svoje - rekao je Karajlić za "Glas Srpske".

Proslavljeni umjetnik još jednom je bio vidovit, baš kao i krajem osamdesetih godina prošlog vijeka, ali on ističe da su manje-više svi znali šta će se desiti.

- Nije trebalo biti mnogo pametan da shvatite. Sistem u Partizanu nije promijenjen od 1946. godine, dakle, od osnivanja kluba. Za vrijeme komunizma jedan poziv je mogao da riješi sve i u klub stigne dovoljno novca da on normalno funkcioniše. U kapitalizmu je drugačije, s tim što su naši klubovi i dalje funkcionisali isto. Imali su čovjeka ili ljude negdje u vrhu koji su mogli riješiti sve probleme. Ali, ni to više ne može. Novca je sve manje, nema više krava muzara, niko nije lud da daje svoj novac, a da ne zna kome ga daje i kako ga neko troši. U tom grmu leži zec - objašnjava Karajlić.

Ipak, sve može da bude drugačije ukoliko bi Partizan promijenio cjelokupnu organizaciju.

- Sreća je kada na čelo kluba dođe dobar domaćin i brine se o svakom dinaru. Ipak, nesreća je da poslije dobrog uvijek dođe loš domaćin, koji onda sve upropasti. E, to mu ne smijemo dozvoliti. Moramo da napravimo mehanizam koji će ga spriječiti u lošim namjerama i natjerati da slijepo čita pravila koje je neko propisao, kao u Vatikanu, to je ključ - završio je Karajlić.

Omladinska škola

Budućnost Partizana, ali i svih klubova sa ovih prostora umnogome zavisi od omladinske škole.

- Sjećam se da smo Petra Škuletića prodali za pet miliona evra. To je veliki novac, a Partizan ima još Škuletića. Međutim, novac odlazi na razne strane, oko kluba se motaju menadžeri koji lagodno žive od procenata, a klubovi tonu u dubiozu. Kada bi postojala ozbiljnost o kojoj pričam, sve bi mogli riješiti. Sve to je neko već uradio, samo treba da prepišemo od drugih, recimo Ajaksa - rekao je Karajlić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije