Fudbal

Nemanja Bilbija: Sanjam Sušićev poziv

Nemanja Bilbija: Sanjam Sušićev poziv
Nemanja Bilbija: Sanjam Sušićev poziv

San mi je, kao i svih mladih fudbalera, da uskoro zaigram i u A reprezentaciji Bosne i Hercegovine, rekao Nemanja Bilbija, kapiten U-21 ekipe, koja se nalazi nadomak istorijskog plasmana u baraž za Evropsko prvenstvo 2013. godine u Izraelu.

Izabranici selektora Vlade Jagodića u osmoj utakmici kvalifikacija na "Koševu" su sa 3:1 bili bolji od vršnjaka iz San Marina, što ih je uz raniju pobjedu protiv Bjelorusije (3:0) učvrstilo na drugom mjestu Grupe 1. Iako se činilo da je trijumf nad San Marinom došao dosta teže od očekivanog, kapiten je ipak zadovoljan.

"Nije bilo lako, što je i razumljivo kada se protivnik brani praktično sa deset fudbalera. Međutim, imali su isto tako i sreće, dok je nama u nekim situacijama okrenula leđa, s obzirom na to da smo nekoliko puta pogodili prečku, te stativu. Imali smo dominaciju svih 90 minuta, dosta šutova i samo su tri završila u mreži. Mogli smo i puno uvjerljivije slaviti, ali nismo nezadovoljni. Istina je da smo i primili gol, ali je on bio plod naše greške, a ne kvaliteta protivnika. U svakom slučaj najvažnije je da smo iz dvije utakmice ostvarili cilj i osvojili svih šest bodova", rekao je Bilbija.

Plasman u baraž izboriće pobjednici deset kvalifikacijskih grupa i četiri najbolje drugoplasirane reprezentacije. Ekipa BiH zato do kraja kvalifikacija matematički treba svih šest bodova za siguran plasman u baraž. Moguće je, naravno, i sa četiri ili tri boda nadati se uspjehu, što bi zavisilo od rezultata u ostalim grupama.

"Sada razmišljamo samo o septembru i utakmici sa Grcima. Tek kada to apsolviramo na pravi način razmišljaćemo o posljednjem meču sa liderom Njemačkom. Treba nam pobjeda protiv Grka i vjerujem da je možemo ostvariti. Pobijedili smo ih u gostima, oni su nakon remija nad San Marinom definitivno ispali iz igre za drugo mjesto i sve to ćemo pokušati iskoristiti. Može biti otežavajuće što oni dolaze rasterećeni, ali znamo se nositi sa takvim situacijama. Naravno, pratimo i ostale rezultate. Ukoliko bude i nekih povoljnih za nas, daće nam to dodatni motiv. Ovo je šansa generacije, želimo se dokazati i tako utabati put za A tim, odnosno zaraditi poziv selektora Safeta Sušića, što je svakako san svakog fudbalera", istakao je Bilbija.

Za ovjeru plasmana u baražu za plasman na EP 2013. godine u Izraelu U-21 reprezentaciji potreban je povoljni rezultati protiv Grčke i Njemačke

Iako je očekivao uvjerljiviju pobjedu bez primljenog gola, Jagodić je nakon utakmice čestitao svojim igračima. Imao je zamjerki na pristup pojedinaca, što će, kaže, popraviti do narednih mečeva.

"Ako kažem da sam nezadovoljan, pretjeraću, jer smo ostvarili cilj pobjedama protiv Bjelorusije i San Marina. Nismo morali primiti gol. Igrači su odigrali nešto lošije nego inače, što je možda i razumljivo s obzirom na protivnika. Bilo je vidljivo da su neki od reprezentativaca olako ušli u ovu utakmicu, ali rezultatu se ne gleda u zube", kazao je Jagodić.

Siguran je selektor da njegov tim može i puno bolje.

"Bićemo još bolji protiv Grka i Njemačke. Fokus će nam biti na utakmici protiv Grčke, a onda ćemo znati šta nam treba protiv Njemačke", zaključio je Jagodić.

U Grupi 1 do kraja kvalifikacija igraće se još šest mečeva. Sastaju se Bjelorusija - Kipar (15. avgusta), Njemačka - Bjelorusija, BiH - Grčka (7. septembra), Bjelorusija - San Marino, Grčka - Kipar, BiH - Njemačka (10. septembra).

 

Grupe 1

1. Njemačka          8        8        0        0        32:5   24

2. BiH                    8        5        1        2        17:8   16

3. Grčka                8        3        1        4        13:11  10

4. Bjelorusija          7        3        1        3        10:11  10

5. Kipar                 8        3        0        5        13:19  9

6. San Marino        9        0        1        8        2:33   1

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije