Fudbal

Niko Kalabrija: Mogu sve što i ostali

Niko Kalabrija: Mogu sve što i ostali
Niko Kalabrija: Mogu sve što i ostali

Nijedna zvijezda u najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu ne inspiriše kao životna priča Nika Kalabrije (19), koji je rođen sa jednom nogom, ali nikada nije odustao od svog sna da postane uspješan fudbaler.

Uprkos činjenici da nije bio kao sva druga djeca, Nik je počeo da se bavi sportom još u ranom djetinjstvu. U školskim danima se potpomagao štakama, a kad je postigao prvi gol postao je zvijezda među svojim vršnjacima.

"Ja sam iz atletičarske porodice i brat mi je atletičar, zato sam se uvijek trudio da se prilagodim i nikad na to nisam gledao kao na nešto nenormalno. Kako su godine prolazile, samog sebe sam počeo da iznenađujem dokle sam stigao", kaže Niko i dodaje da on sebe ne vidi kao osobu s invaliditetom, već više kao "osobu sa drugačijim sposobnostima".

"Ljudi često misle da ja igranjem fudbala sa osobama bez invaliditeta želim nešto da poručim, ali ja zaista samo volim da igram. Postoji važna razlika između invalidne i osobe s različitim sposobnostima. Definicija invaliditeta je u osnovi duga lista sinonima koji mene ne opisuju, kao što su 'osakaćen' ili 'slab'. Ja nisam takav, mogu sve što i ostali".

Danas je član američke fudbalske reprezentacije za osobe sa invaliditetom, a mini-dokumentarni film o njegovom uspjehu prikazan je nedavno na festivalu u Njujorku. U dokumentarcu se pojavljuju isječci o odrastanju ovog mladićam, koje je tokom života snimio njegov otac.

"Jedna noga za njega je bila stvarnost te je odlučio da na nju gleda kao na sredstvo, a ne kao na smetnju. Za njega različitosti u sposobnostima nisu bile prepreke već prilike da inspiriše druge onim što uspijeva da postigne", objašnjava Andra London iz kompanije "Powerade", koja ga je angažovala u reklamnoj kampanji za predstojeće Svjetsko prvenstvo u fudbalu u Brazilu. Niko je pažnju javnosti skrenuo na sebe kada se još dok je imao 13 godina sa ocem Karlom popeo na najviši vrh na Kilimandžaru.

Cijeli je poduhvat snimljen i pretočen u dokumentarni film "Nico's Challenge", a on je ovim dostignućem uspio da u humanitarne svrhe prikupi oko milion dolara koje je proslijedio u Tanzaniju za kupovinu invalidskih kolica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije