Fudbal

Njemački mediji: Veliki potencijal za nasilje na meču Keln-Crvena Zvezda

Njemački mediji: Veliki potencijal za nasilje na meču Keln-Crvena Zvezda
Foto: Ilustracija | Njemački mediji: Veliki potencijal za nasilje na meču Keln-Crvena Zvezda

BERLIN - Njemačka štampa piše o utakmici visokog rizika između "Kelna" i "Crvene zvezde" u Ligi Evrope i o preduzetim mjerama u sprečavanju mogućih ispada navijača u tom gradu, zbog čega je angažovano više od 2.000 policijaca.

"Vodeni topovi su spremni" - naslov je članka u listu "Nojes Dojčland" koji navodi da policija govori o "velikom potencijalu za izbijanje nasilja" i slikovito objašnjava da "jedna kap može da prelije čašu".

"Policija se nada da će spriječiti nerede tako što je angažovala 2.300 policajaca, dok "Keln" planira da na stadionu angažuje 700 redara. Smatra se da će oko polovine od 5.000 navijača "Crvene zvezde" doputovati bez karata za utakmicu, a 500 njih se smatra rizičnim. I među onim navijačima "Kelna" koji su skloni nasilju na djelu je "široka mobilizacija", navodi taj list.

Dalje u tekstu piše da "nasilje fudbalskih navijača u Srbiji od 90-ih godina ima dugu i tužnu tradiciju, još u vrijeme preminulog autokrate Slobodana Miloševića".

"Zainteresovani političari i gospodari rata instrumentalizovali su fudbalske nasilnike iz redova huligana ''Crvene zvezde'', ratni zločinac (kasnije ubijen) Željko Ražnjatović Arkan regrutovao je pripadnike svoje ozloglašene paravojske", piše "Nojes Dojčland".

Podsjeća se i da su fudbalski huligani 2004. godine reagovali na antisrpske nerede na Kosovu paljenjem beogradske džamije i stranih ambasada, piše Nojes Dojčland.

Njemački "Rajnland-pfalc" citira pismo kelnske policije upućeno navijačima u kojem se naglašava da policija ne pravi razliku prema boji klubova, već samo između mirnih i nasilju sklonih navijača, kao i da će odlučno i dosljedno postupiti protiv svakoga ko koristi fudbalsku utakmicu da bi širio strah i nasilje u blizini stadiona ili u gradu.

Ističe se i da su policijske mjere opreza osnovane jer je prilikom posljednjeg susreta dva tima pijre 28 godina bilo sukoba i nereda poslije utakmice u kojoj je Keln slavio 3:0 i nadoknadio poraz iz Beograda 2:0 u Kupu UEFA i da je tada viđena tuča dvije navijačke grupe, jurnjava i potjera na i van stadiona.

Lokalni list "Kelner štat ancajger" piše da su vođe srpskih huliganskih grupa najčešće poznate policiji i često povezane sa narko-mafijom, ali nikada nisu osuđivane na duge zatvorske kazne.

"Političari i visoki državni službenici kao njihovi zaštitnici sjede u upravama velikih klubova i zaustavljaju akcije pravosuđa. Broj rano obustavljenih krivičnih postupaka je mnogo veći od broja presuda", smatra taj list.

Utakmica 2. kola Lige Evrope između Kelna i Crvene zvezde igra se večeras od 19 sati.

Privedeni pa pušteni

Osmorica privedenih navijača Crvene zvezde, među kojima je i Ivan Bogdanov, pušteni su danas na slobodu uoči utakmice u Kelnu u Ligi Evrope, prenosi lokalni list "Express".

Njemačka policija uhapsila je sinoć navijače u centru Kelna radi predostrožnosti, ali su danas iz stanice poručili da nema više razloga da ih drže, uz upozorenje da će biti pod nadzorom. Oni će moći da pristustvuju utakmici, pod uslovom da imaju karte, jer se u gradu očekuje oko 5.000 navijača i to je duplo više od broja koji je predviđen za gostujuće pristalice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije