Fudbal

Nožem na Izraelce

Nožem na Izraelce
Nožem na Izraelce

Sukob Izraelaca i Palestinaca na Bliskom istoku prenio se i na fudbalske terene pa je zbog toga prekinuta prijateljska fudbalska utakmica između Makabija iz Haife i Lila.

Test meč u Austriji prekinut je u 86. minutu, kada su na teren ušli propalestinski nastrojeni navijači, koji su željeli da se obračunaju sa igračima izraelske ekipe. Navijači, za koje austrijski mediji prenose da su turskog porijekla, utrčali su na teren noseći zastave Palestine, nakon čega su fizički nasrnuli na igrače izraelske ekipe.

Na meti huligana bio je Josi Benajun, koji je i kapiten reprezentacije Izraela, ali nisu bili pošteđeni ni ostali saigrači. Jedan igrač je i ispljuvan. Samjuel Šeiman izjavio je da je vidio jednog navijača koji je imao nož u rukama. Srećom, niko nije prošao s povredama, a svi igrači su do svlačionice došli pod pratnjom obezbjeđenja. Za Makabi nastupa bivši golman Partizana Vladimir Stojković, a treneri su takođe bivši partizanovci Aleksandar Stanojević i Goran Pandurović.

Stojković je reagovao kad je jedan od navijača nasrnuo na njegovog saigrača, a s klupe je na teren ušao i Stanojević, kako bi zaštitio svoje igrače.

Igrači su u svlačionici, ispred koje su bili pripadnici obezbeđenja, ostali sat vremena poslije utakmice, s obzirom na to da su neki od navijača ostali ispred stadiona. Pojavio se i snimak poslije meča, prije nego što su igrači otišli u svlačionicu, na kojem se jasno vidi koliko su bili isprovocirani.

"Doživjeli smo vrlo neprijatnu situaciju praćenu nasiljem na terenu i na tribinama. Ovaj opasan napad je bio s predumišljajem, podstican od strane turksih medija. Napadači su uglavnom bili turski imigranti", kaže se u saopštenju Makabija i dodaje:

"Naš klub se zalaže za toleranciju i sport bez nasilja. Žao nam je što se prijateljski meč s Lilom završio na ovaj način. Oko 50 turskih emigranata nas je provociralo zastavama Palestine i sve vreme su vrijeđali naše igrače i članove stručnog štaba. Kad je došlo do prekida, fudbaleri su počeli da se brane, a prilikom odlaska u svlačionicu gađali su ih kamenjem. Srećom, niko nije povrijeđen".

UEFA je 16. jula objavila da izraelski klubovi ne smiju da igraju prijateljske mečeve u Izraelu sa evropskim ekipama zbog političke situacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije