Fudbal

Od 2016. elita sa 12 timova

Od 2016. elita sa 12 timova
Od 2016. elita sa 12 timova

BH Telecom Premijer liga od sezone 2016/2017. brojaće 12 klubova, odluka je koja je donesena na današnjoj sjednici Generalne skupštine Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH u Sarajevu.

Iako su tokom diskusije pojedini delegati izrazili svoju zabrinutost u smislu realizacije ove ideje, članovi Izvršnog odbora iznijeli su uvjeravanja da će biti iznađeni dodatni mehanizmi kontrole regularnosti u sezoni 2015/16, po čijem okončanju će bh. elitu napustiti čak šest ekipa, a kao i do sada, popuniće je po jednan tim iz entitetskih saveza.

Za skraćenje lige glasalo je 56, od ukupno 58 delegata, dok su dvojica bila suzdržana. Jedan od prijedloga bio je da se skraćenje vrši postepeno, ali je na kraju prevagnuo stav da su sve reforme bolne, pa ih je najbolje obaviti u jednom potezu.

"Manja liga trebalo bi da privuče veći interes, ne samo navijača, nego i sponzora i ono što je najvažnije, da podigne kvalitet. Između ostalog, to će povećati i konkurentnost domaćih igrača u reprezentativnim selekcijama", rekao je, između ostalog, Elmir Pilav, direktor Sektora za takmičenja N/FS BiH.

Elvedin Begić, predsjednik bh. kuće fudbala, takođe nije krio zadovoljstvo dešavanjima na sjednici Skupštine i načinom donošenja odluka, koje bi trebalo da označe početak nove ere za najvažniju sporednu stvar u BiH.

"Donesene su neke od odluka koje će promijeniti budućnost bh. fudbala. Čestitam delegatima što su podržali ideje Izvršnog odbora i dali priliku za podizanje kvalitet fudbala u BiH", kazao je Begić.

Danas je jednoglasno usvojen i Finansijski izvještaj o radu N/FS BiH za 2014. godinu, u kojem su ostvareni prihodi od 31 milion i 599.000 KM. Prije svega zahvaljujući plasmanu reprezentacije na Svjetsko prvenstvo u Brazilu, prošla godina bila je najuspješnija, pa je prvi put ostvaren i višak od 1.789.400 KM. Odlukom Skupštine milion KM od tih sredstava biće utrošen u adaptaciju nove zgrade i novog sjedišta N/FS BiH u Sarajevu. Svota od 328.000 KM biće podijeljena klubovima Premijer lige, 174.000 dobiće entitetski savezi, 15.000 će otići u humanitarni fond, a ostatak će biti potrošen za održavanje likvidnosti Saveza.

Usvojen je i plan za 2015. godinu, kao i budžet u iznosu od 16 miliona i 299.000 KM. Usvojene su i izmjene i dopune Statuta, a delegati su upoznati i o suspenziji člana Izvršnog odbora Amera Halepa.

Pohvale

Sjednici su prisustvovali i predstavnici UEFA Seneš Eržik i Muhamed Ta i iznijeli pohvale na račin rada N/FS BiH.

"Bio sam ovdje prije dvije godine i ono što se vidi jeste veliki napredak. Bio sam u Brazilu i vidio koliko je vaša reprezentacija napredovala. Želim čestitati na uspjehu. Očito je da imate dobro vođenje Saveza i dobru saradnju", kazao je Eržik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije