Fudbal

Odluka pada na Pecari

Odluka pada na Pecari
Odluka pada na Pecari

Golom Muamera Svrake u 33. minuti Željezničar je ostvario minimalnu i vrijednu pobjedu u prvoj utakmici finala Kupa BiH sa Širokim Brijegom, te će se o ovogodišnjem vlasniku trofeja odlučivati u revanšu na "Pecari".

Rezultatom 1:0 ispunila su se očekivanja Amara Osima, menadžera "plavih", koji je prije meča rekao da bi bio zadovoljan bilo kakvom prednosti pred revanš u Hercegovini. Međutim, s obzirom na dešavanja na terenu i igru njegovih izabranika, strateg branilaca trofeja u najmasovnijem takmičenju može i žaliti što tim sa "Grbavice" nije postigao i gol više.

"Naravno, zadovoljan sam pobjedom. Ostvarili smo cilj u jednoj dobroj utakmici za neše uslove i po dosta teškom terenu. Međutim, ne mogu se oteti utisku da smo možda mogli i bolje. Imali smo neke prilike i možda smo mogli postići još jedan gol. No, tako je kako je. Nažalost, nismo ih iskoristili i u Široki Brijeg putujemo sa minimalnom zalihom, a najvažnije je ipak da je naša mreža ostala netaknuta", kazao je Osim.

Utakmicu je obilježio i jedan sporni momenat. U 60. minuti Svraka je drugi put matirao golmana Luku Bilobrka, ali je pomoćni sudija signalizirao ofsajd poziciju.

"Ako je sudija pokazao nedozvoljenu poziciju, onda to znači da je bila nedozvoljena. Sudija je bio u liniji i trebalo bi biti da je dobro vidio. Iskreno se nadam i bilo bi mi drago da nije pogriješio u svojoj odluci", smatra Osim.

S obzirom na to da njegovi izabranici nisu pokazali pretjerano napadačku igru, posebno u drugom dijelu drugog poluvremena, kada se činilo da su čuvali rezultat, krajnjim ishodom može biti zadovoljan i Marijan Bloudek, trener Širokobriježana.

"Mislim da su obje ekipe pokazale kvalitetnu igru i onoliko koliko su im to uslovi i teren dozvoljavali, opravdale su epitet derbija. Pružili su partiju dostojnu sudara dvije najbolje ekipe. Željezničaru čestitam na pobjedi. Bio je konkretniji, dominantniji, posebno u prvom poluvremenu, i mogao je postići i još neki gol. Na našu sreću, ostalo je 1:0, što je svakako aktivan rezultat i vjerujem da ga možemo nadoknaditi na domaćem terenu. Vjerujem da moji igrači uz pomoć publike mogu osvojiti Kup BiH, ali napominjem da nismo odustali ni od trke sa 'Željom' i za titulu u Premijer ligi BiH", kazao je Bloudek.

Prognoze, nažalost loše, obistinile su se čuvaru mreže tima sa "Pecare" Luki Bilobrku.

"Govorio sam prije utakmice da je poraz 0:1 najgora opcija i to se, nažalost, tako i završilo. To je nezgodan rezultat, ali ipak se nadam da kući možemo napraviti preokret i da će mnoge stvari dosta drugačije izgledati. Istina, na 'Grbavici' u pojedinim trenucima nismo bili na visini zadatka. Mogli smo mnogo bolje i siguran sam da ćemo to popraviti na domaćem terenu", kazao je Bilobrk.

Revanš utakmica finala Kupa BiH igra se 15. maja na "Pecari", a ukoliko Željezničar bude uspješniji, postaće prva ekipa kojoj je pošlo za rukom da odbrani trofej otkako se igra zajedničko najmasovnije fudbalsko takmičenje u našoj zemlji.

Navijači

Relativno malu posjetu na "Grbavici", gdje je meč sa Širokom Brijegom pratilo oko 2.000 navijača, prokomentarisao je Amar Osim.

"Šteta što nije bilo više publike na stadionu. Dešava nam se iz utakmice u utakmicu da je posjeta relativno mala i pored činjenice da se o 'Želji' priča i da pravimo nekakve dobre rezultate. Ne znam šta više treba da uradimo da privučemo navijače", smatra Osim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije