Fudbal

Održana komemoracija Milanu Galiću

Održana komemoracija Milanu Galiću
Održana komemoracija Milanu Galiću

BEOGRAD - Porodica, prijatelji i nekadašnji saigrači oprostili su se danas u Skupštini Beograda od bivšeg fudbalera Partizana i reprezentativca Jugoslavije Milana Galića.

"Galić je autentična sportska veličina. Imao je komplikovan i težak život u mladosti; to je verovatno doprinelo da bude plemenit i pošten. On je plenio energijom i odnosom prema dresu kluba i reprezentacije. Umeo je golovima da podiže publiku na noge. Otišao je kao neponovljiva ličnost u legendu", rekao je Ivan Ćurković, potpredsjednik Fudbalskog saveza Srbije (FSS), na komemoraciji.

Ćurković je kao golman Partizana bio saigrač Galića iz vremena čuvenih crno-bijelih "beba".

Branko Rašović, još jedan saigrač Galića iz te generacije, istakao je da je legendarni napadač bio veliki fudbaler i čovjek.

"Vreme teče i polako sa scene nosi sve junake te generacije. Za samo nekoliko dana umrli su i Galić i Joakim Vislavski. Galiću je davanje golova bilo zadovoljstvo, ali i navika. On je iz siromaštva došao do svetskih, olimpijskih visina", naveo je Rašović.

Galićev sin Dragan zahvalio se na podršci i pomoći Fudbalskom savezu Srbije i Partizanu, kao i svima koji su došli na komemoraciju.

Komemoraciji u Skupštini grada prisustvovali su i predsjednik Olimpijskog komiteta Srbije (OKS) Vlade Divac, bivši fudbaleri Partizana Momčilo Vukotić, Marko Valok, Nenad Bjeković i Milutin Šoškić.

Tu je bio i bivši generalni sekretar crno-bijelih Žarko Zečević, nekadašnji reprezentativac Jugoslavije Ilija Petković, sadašnji funkcioneri Partizana Darko Grubor i Ratomir Babić, a ispred FSS bio je i Zoran Laković.

Galić je sahranjen danas u 13 sati u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Igračku karijeru je počeo u FK Proleter iz Zrenjanina. Veliko fudbalsko ime izgradio je tokom nastupa za FK Partizan.

U periodu od 1959. do 1966. odigrao je 281 utakmicu, postigao 165 golova i osvojio 4 titule nacionalnog prvaka.

Bio je dio čuvene Partizanove generacije koja je 1966. igrala finale Kupa evropskih šampiona.

U periodu od 1966. do 1970. igrao je za belgijski klub Standard iz Liježa, sa kojim je osvojio dvije titule nacionalnog prvaka i Kup Belgije. Za francuski Rems nastupao je u periodu od 1970. do 1973.

Popularni Gale je za reprezentaciju Jugoslavije odigrao 51 utakmicu i postigao 37 golova, što ga čini drugim strijelcem u istoriji nacionalnog tima.

Sa jugoslovenskom reprezentacijom je osvojio drugo mjesto na prvenstvu Evrope 1960. u Parizu, a iste godine na Olimpijskim igrama u Rimu osvojio je zlatnu medalju.

Bio je član reprezentacije koja je 1962. na prvenstvu svijeta u Čileu osvojila četvrto mjesto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije