Fudbal

Olimpicu trofej Kupa BiH

Olimpicu trofej Kupa BiH
Olimpicu trofej Kupa BiH

SARAJEVU - Fudbaleri Olimpica osvojili su Kup BiH pošto su u revanš utakmici u Sarajevu nakon penala savladali Široki Brijeg ukupnim rezultatom 6:5.

Prvi meč u Širokom je završen 1:1, a tako je bilo i nakon regularnih 90 minuta, u kojem gosti iz Hercegovine nisu uspjeli da trijumfuju iako su cijelo drugo poluvrijeme imali igrača više. U penal završnici odlučila je posljednja serija u kojoj je golman sarajevskog tima Dino Hamzić odbranio udarac Davora Landeke za 5:4.

Tek stotinak gledalaca, na sablasno praznom Olimpijskom stadionu "Asim Ferhatović Hase - Koševo", vidjelo je prosječnu i nezanimljivu fudbalsku predstavu.

Prvo poluvrijeme proteklo je u opreznoj i bojažljivoj igri oba tima, gotovo bez pravih prilika. Izdvaja se pokušaj Vagnera, čiji je udarac sa distance u petom minutu lako ukrotio golman domaćih Dino Hamzić. Olimpic je prvu priliku da zaprijeti imao u 16. minutu, kada je Bojan Regoje uputio loptu u prazan prostor. Pokušao je stići Pereira, ali je Luka Bilobrk istrčao sa gola i otklonio opasnost. U 23. minutu na 17 metara od gola Sarajlija nepropisno je oboren Zvonimir Kožulj, no slobodan udarac Gorana Zakarića zaustavio je živi zid. Domaći su u 33. minutu tražili jedanaesterac. Danijel Brković je krenuo u kontru i pao u šesnaestercu nakon duela s Vagnerom, ali je sudija Ognjen Valjić pokazao da se igra nastavi. Kada se mislilo da će se na odmor otići bez pogodaka, odličnu brzu akciju u 44. minutu započeo je Zakarić. Sve je još bolje pratio Dino Ćorić, koji je na desnoj stativi pronašao Ivana Peku, a on glavom iz peterca loptu poslao u mrežu. "Vukovi" su sebi posao dodatno otežali samo minut poslije, kada je Jadranko Bogičević, vjerovatno izrevoltiran lošim rezultatom, u jednom duelu udario strijelca vodećeg pogotka, a sudija Valjić pokazao mu je direktan crveni karton.

S namjerom da izjednači rezultat u nastavak utakmice Olimpic je krenuo potpuno ofanzivno. Zaprijetio je Veldin Muharemović u 52. minutu iz slobodnog udarca, a golman je bio na mjestu jednako kao i minut kasnije kada je zaustavio dobar udarac Regoje. Ipak u 56. minutu odličan centaršut uputio je Dalibor Pandža, a kapiten Muharemović zatresao je mrežu i utakmicu i kompletno finale vratio na početak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije