Fudbal

Ibišević: Vels mora da padne (FOTO)

Ibišević: Vels mora da padne (FOTO)
Ibišević: Vels mora da padne (FOTO)

ZENICA - Možemo pobijediti Vels, poručio je danas iz trening kampa u Zenici Vedad Ibišević, napadač fudbalske reprezentacije BiH.

S obzirom na zdravstvene tegobe sa ligamentima na koje se žali Edin Džeko, fudbaler Herte u subotu će na "Bilinom polju" vjerovatno biti prvi i glavni izbor selektora Mehmeda Baždarevića u vrhu napada. Na okupljanje je stigao raspoložen i u odličnoj formi, ohrabren dobrim partijama u klupskom dresu. Nada se da će se to odraziti i na predstojeći ogled sa liderom kvalifikacijske grupe za plasman na EURO.

"Zmajevi" su sa Velšanima do sada odigrali tri meča i imaju pozitivan skor, odnosno jednu pobjedu i remi u prijateljskim ogledima (2:0, 2:2), a bodove su podijelili i prošle godine u aktuelnim kvalifikacijama (0:0).

"Igrali samo sa Velsom nekoliko puta i vrlo dobro znamo da nas očekuje puno posla na terenu. Dolazi nam ekipa koja je dosad najviše iznenadila cijeli fudbalski svijet u ovim kvalifikacijama", smatra Ibišević i dodaje: "Ne treba zaboraviti da mnogo njihovih igrača igra u Engleskoj, a da mi imamo nekoliko povrijeđenih igrača koji su izuzetno važni za nas. Ipak, siguran sam da imamo kvalitet da pobijedimo. Jednostavno nemamo izbora, tri boda su naš glavni i jedini cilj. Hvatamo se za zadnju šansu da se domognemo EP."

Prvo učešće na smotri najboljih ekipa Starog kontinenta naredne godine u Francuskoj Baždarevićeva četa eventualno može ostvariti jedino kroz baraž. Za taj pothvat će im uz tri boda iz meča sa Velsoma, trebati i pobjeda u gostima nad Kiprom, ali i kiks Izraela.

"Sada razmišljamo samo o Velsu. Sigurno je da se radi o jakoj ekipi koja se mnogo bori na terenu. Mi imamo problema sa povredama i izostancima, ali to je sastavni dio fudbala i pred našom publikom moramo ići na pobjedu. Vjerujem u ogromnu podršku sa tribina", kazao je Sejad Salihović.

Najveća prijetnja golu Asmira Begovića biće Geret Bejl. Zbog suspenzije u bh. timu neće biti Muhameda Bešića, pa najskuplji igrač današnjice neće imati "flaster".

"Stručni štab je od petka u Zenici i veoma detaljno analiziramo protivnika. Mislimo da ćemo mi više napadati nego Vels, tako da na Bejlu neće biti fiksnog čuvara, kao ni na Ramseju ili nekom drugom njihovom fudbaleru. Igraćemo jednu vrstu zonske odbrane, ali ćemo više napadati nego naš protivnik", istakao je Dragan Perić, pomoćnik Mehmeda Baždarevića.

Utakmica BiH - Vels igra se u subotu na stadionu "Bilino polje".

Spahić kasni

Prijepodnevni trening od pozvanih igrača propustili su Edin Džeko, te Semir Štilić, koji je do ponedjeljka naveče imao klupske obaveze.

Na travnjaku nije bilo ni Emira Spahića, koji sada već gotovo uobičajeno kasni na reprezentativna okupljanja.

Fudbaleri BiH danas su odradili i poslijepodnevni trening, a bio je zatvoren za javnost.

Lulić trenirao, nadaju se Džeki

Senad Lulić, iako povrijeđen, danas je trenirao sa ostakom ekipe. U stučnom štabu vjeruju da će on, ali i Edin Džeko ipak biti spremni za Vels.

"Očekujemo da Lulić bude spreman, a nadamo se i Edinu Džeki. Kapiten je danas u Rimu, ima pregled na kojem će raditi i sa loptom. Prema našim raspoloživim saznanjima, i on će biti na raspolaganju stručnom štabu", kazao je Dragan Perić, trener u stručnom štabu reprezentacije BiH.

Džeko bi, navodno, u srijedu trebalo da se priključi saigračima u Zenici. Iz Rome su u N/FS BiH poslali ljekarski nalaz, međutim dr Reuf Karabeg se želi lično uvjeriti kakvo je stanje povrede bh. golgetera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije