Fudbal

"Orlovi" traže novog selektora

"Orlovi" traže novog selektora
"Orlovi" traže novog selektora

Fudbalska reprezentacija Srbije mogla bi da propusti još jedno veliko takmičenje jer pred sobom ima zadatak koji niko u istoriji evropskog fudbala nije uspio da riješi, da sa samo jednim bodom iz prva tri kola ovjeri vizu za Evropsko prvenstvo u Francuskoj.

"Orlovi" su još jednom podbacili pošto su u petak poraženi od Danske kod kuće rezultatom 1:3, ali iako su ove jeseni katastrofalno ušli u kvalifikacije, na ruku im ide činjenica da prvi put u istoriji na EP učestvuju 24 ekipe. Po dvije najbolje ekipe iz svake grupe idu direktno na EP kao i najbolja trećeplasirana, dok ostali timovi koji su bili treći igraju baraž. Jedna pobjeda za Srbiju bi promijenila sve, ali navijači su zabrinuti kako će do nje doći kada ih, za razliku od prethodna tri kola, čekaju još veća iskušenja, teška gostovanja.

Imaju "orlovi" do marta, kada se nastavljaju kvalifikacije, da smisle kako će i šta dalje, a to će uraditi s novim selektorom pošto je s holandskim stručnjakom Dikom Advokatom raskinuta saradnja. Rekao je Holanđanin da "preuzima odgovornost za sve što je uradio, ali da je pritisak bio prevelik za ovu ekipu", a nije dugo trebalo da se nađe na meti srpskih fudbalskih stručnjaka.

Nekadašnji trener Partizana Ljubiša Tumbaković rekao je da je Srbija protiv Danske odigrala još jedan veoma loš meč i poručio da je imao veća očekivanja od Advokata.

"U samoj pripremi utakmice video sam u izjavama Advokata i igrača da je primetan veliki optimizam. Dobro smo otvorili meč, na vreme postigli gol i delovali odlično u prvih 20 minuta. Posle toga usledio je neverovatan pad, počela je dominacija Danaca i bilo je pitanje vremena kada će nam dati gol. Bledo izdanje našeg tima, bez želje i koncentracije. Jednostavno, rezultatska katastrofa", rekao je Tumbaković Tanjugu i dodao:

"Advokat je iskusan trener, u karijeri je vodio mnogo dobrih timova i reprezentacija. Ne volim da kritikujem kolege, ali očekivao sam više od njega. Mnogo toga nedostaje u našoj igri, imamo veliki potencijal, ali fudbaleri kao da nemaju energiju. Doveo nas je u tešku situaciju, nemamo atmosferu i deluje mi kao da je Advokat otaljavao posao".

Šta da prigovori imao je i Stanislav Karasi.

"Katastrofa. Kada sam video kako je tim sastavljen, znao sam da je sve urađeno po nalogu menadžera! Ne može niko da me ubedi da nije tako. Jednostavno, to se vidi golim okom i ne treba da budeš stručan da bi to konstatovao. Menadžeri su opet upleli prste! Čitav život sam u fudbalu, mnogo toga i lošeg sam prošao ili zapamtio, ali poraz od Danaca je najveća bruka u poslednjih 20 godina", rekao je Karasi za novosti.rs.

Poslije neslavnog kraja Advokata brzinom munje pronijela se vijest da je Dejan Stanković među vodećim kandidatima da naslijedi Holanđanina.

Čak se moglo čuti i to da je doskorašnji kapiten nacionalnog tima "dogovorio saradnju sa Savezom", ali Stanković kaže da nije pričao ni sa kim u vezi s preuzimanjem klupe "orlova".

"Nema glasina. Ili si selektor ili nisi. Neću da se predam i da kažem nisam spreman, ali da mi treba mnogo iskustva - treba mi. Kada budem osetio da sam spreman da uzmem na sebe odgovornost, to ću reći", kazoa je Stanković.

Odluku o tome ko će biti novi selektor donijeće Savo Milošević, koji je na sjednici Odbora za hitna pitanja izabran za potpredsjednika FS Srbije sa zadatkom da brine o A selekciji. Funkciju selektora do daljeg obavljaće Radovan Ćurčić, selektor mlade selekcije Srbije, a da li će kao i nakon odlaska Siniše Mihajlovića biti prelazno rješenje, ubrzo ćemo saznati. Ćurčić će voditi Srbiju u prijateljskom meču s Grčkom sutra na Kritu. I Grčka je promijenila selektora. Nakon poraza od Farskih Ostrva otkaz je dobio Klaudio Ranijeri, a v.d. je Kostas Canas, selektor mlade reprezentacije Grčke.

UEFA napušta FIFA

Predsjednik Njemačke fudbalske lige Rajnhard Raubal otkrio je da Evropska fudbalska unija (UEFA) razmišlja da napusti redove Međunarodne fudbalske federacija (FIFA) ukoliko ne bude objavljen kompletan izvještaj o korupciji prilikom izbora za domaćina Mundijala 2018. i 2022. Američki istražilac Majkl Garsija vodio je istragu nakon optužbi da su Rusija i Katar nepošteno došli do organizacije velikih takmičenja. Garsija je optužio FIFA da je donijela pogrešne zaključke iz 430 stranica njegovog izvještaja i oslobodila optužbi za korupciju Rusiju i Katar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije