Fudbal

Osam mogućih rivala BiH u Ligi nacija

Osam mogućih rivala BiH u Ligi nacija
Foto: N.N. | Osam mogućih rivala BiH u Ligi nacija

Fudbalska reprezentacije BiH saznaće sutra imena protivnika u Ligi nacija, novoformiranom takmičenju koje će zamijeniti veći dio prijateljskih utakmica, ali i biti prilika da se izbori plasman na Evropsko prvenstvo 2020.

Jakosne grupe s ukupno 55 članica UEFA su određene ranije na osnovu UEFA rang-liste 11. oktobra 2017, odnosno po završetku kvalifikacija za Svjetsko prvenstvu u Rusiji.

"Zmajevi" će nastupiti u Ligi B. Uvršteni su u drugi šešir zajedno sa Švedskom, Ukrajinom i Irskom, a timovi iz istog šešira se ne mogu međusobno sastati. Bh. tim tako će dobiti jednog od nosilaca, Austriju, Vels, Rusiju ili Slovačku, zatim iz trećeg šešira Sjevernu Irsku, Dansku, Češku ili Tursku. Selektor Robert Prosinečki s ostalim članovima delegacije Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH prisustvovaće današnjem žrijebu u Lozani.

"Smatram da su sve reprezentacije koje možemo izvući u grupi atraktivne i jake. Biće to zanimljivo takmičenje. Mi ćemo svaku utakmicu igrati u najjačem sastavu i pokušaćemo da igramo najbolje što je moguće, znajući da se kroz Ligu nacija može otići na Evropsko prvenstvo. Odlazak na Euro 2020. naš je cilj i nastojaćemo ga izboriti ili kroz kvalifikacije ili kroz Ligu nacija", rekao je Prosinečki.

Srbija je svrstana u pretposljednju Ligu C, u drugom šeširu sa Grčkom, Albanijom i Norveškom. U prvom su Mađarska, Rumunija, Škotska i Slovenija, u trećem Crna Gora, Izrael, Bugarska, Finska i u četvrtom Kipar, Estonija i Litvanija.

Od zemalja regiona najbolje pozicionirana u žrijebu je Hrvatska. "Vatreni" su Ligi A u trećem šeširu sa Poljskom, Islandom i Holandijom. Iz prvog mogu izvući Njemačku, Belgiju, Portugal ili Španiju, a iz drugog Englesku, Francusku, Švajcarsku ili Italiju.

U žrijebu za Ligu D biće, prvi šešir Azerbejdžan, Makedonija, Bjelorusija, Gruzija, drugi šešir Jermenija, Letonija, Farska Ostrva, Luksemburg, treći šešir Kazahstan, Moldavija, Lihtenštajn, Malta i četvrti šešir Andora, Kosovo, San Marino i Gibraltar.

Takmičenje u Ligi nacija počeće 6. septembra po sistemu kući i na strani. Četiri pobjednika Lige A će se plasirati na finale Lige nacija, koje će biti održano u junu 2019. Pobjednici grupa u ligama B, C i D plasiraće se u viši rang, a posljednjeplasirani u grupama liga A, B i C ispašće u niži rang.

Istovremeno ostaje igranje kvalifikacija za Euro. Kroz to takmičenje na Euro će otići 20 reprezentacija, dok će se preostale četiri dobiti kroz plej-of na osnovu plasmana u Ligi nacija. Kvalifikacije će umjesto u septembru 2018. početi u martu 2019. Za preostala četiri mjesta boriće se 16 pobjednika grupa u Ligi nacija. Svaka od četiri Lige imaće sopstveni put, odnosno igraće se dva polufinala i finale.

Pobjednik finala izboriće nastup na Euro 2020. Ukoliko se pobjednik grupe u Ligi nacija već plasirao kroz kvalifikacije, zamijeniće ga naredni najbolje plasirani tim u njegovoj grupi. Ukoliko se dogodi da neka od liga nema četiri tima za takmičenje, njihova mjesta zauzeće timovi iz drugih liga na osnovu ukupnog rankinga u Ligi nacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije