Fudbal

Osim: Gubimo autoritet

Osim: Gubimo autoritet
Osim: Gubimo autoritet

Legenda bh. fudbala Ivica Osim rekao je da reprezentacija BiH pomalo gubi autoritet koji je teško stekla.

Osim je u razgovoru za Klix.ba govorio o atmosferi u taboru "zmajeva" pred nastavak kvalifikacija i o dešavanjima u regionu...

"Sve je manje utakmica i bodova i to je ono što nam trenutno nimalo ne ide u prilog. Tješimo se kako ima još dosta utakmica, ali šta nam to vrijedi ako ne možemo da to iskoristimo", kazao je Osim i dodao:

"Druge nas selekcije više ne poštuju kao što je to bilo prije dva-tri mjeseca kad smo bili reprezentacija koje su se svi bojali".

Recept za povratak izgubljenog autoriteta je, kako je rekao, u pobjedama, a na pitanje da li nam je olakšavajuća okolnost što će se na EP 2016. kvalifikovati po dvije selekcije iz grupe kaže da se u to ne treba pouzdati.

"Najvažnije je da se pred svaku utakmicu spremimo kao da je odlučujuća. Međutim, problem je u tome što mi uvijek prvo sve iskalkulišemo, pa tek onda počnemo da igramo", kazao je Osim.

BiH 16. novembra u Izraelu igra posljednju ovogodišnju utakmicu kvalifikacija, a Osim je mišljenja kako je taj meč veoma značajan, možda i presudan.

"Pobjednik te utakmice imaće veće šanse za plasman na EP. Ta utakmica je 'biti ili ne biti', mada to ne treba tako gledati jer se mi inače vrlo slabo snalazimo u takvim situacijama", naglasio je Osim.

On se dotakao i nedavno prekinute kvalifikacione utakmice između Srbije i Albanije u Beogradu.

"Sve selekcije iz bivše Jugoslavije trebalo bi da se sastanu i porazgovaraju o tome kako riješiti problem međunacionalnih tenzija", smatra Osim i dodaje:

"Ne vidim razlog zašto bismo mi bili mete za raskusurivanje i da se sve lomi preko naših leđa. Treba UEFA i FIFA dati do znanja da bi oni trebalo malo više da povedu računa o regiji Balkana, koja je vrlo bitna kada je u pitanju nogomet. Treba učiniti sve da se izbjegnu utakmice s atmosferama revanšizma, ratništva... Ne trebaju nam uvijek utakmice kao što je ona između Srbije i Albanije, poplave ili zemljotresi pa da počnemo razgovarati", zaključio je Osim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije