Fudbal

Otišao i Bufon

Otišao i Bufon
Foto: N.N. | Otišao i Bufon

Đanluiđi Bufon (Gianluigi Buffon) posljednji put stajao je na golu Juventusa u posljednjem meču Serie A za sezonu 2017/2018, u kojem je Stara dama savladala Veronu sa 2:1 i tako pobjedom ovjerila sedmu uzastopnu titulu prvaka Italije.

Na Allianz stadionu u Torinu, koji je za ovaj susret bio premala da bi primio sve one koji su htjeli vidjeti posljednji izlazak sa terena jednog od najboljih golmana svih vremena, po okončanju susreta bilo je vrlo emotivno.


Igrači, ali i stručni štab te svi oni zaljubljenici u Juventus prisustvovali su pozdravu Gigija sa klubom u kojem je ostavio 17 godina, sa kojim je osvojio sve što se može osvojiti - osim Lige prvaka.

Buffon je nakon 200 utakmica u Parmi 2001. godine došao u Juventus, bio je od prvog - do danas, posljednjeg dana istinski vojnik ovog kluba, miljenik navijača i svih onih koji fudbal vole i gledaju ga sa posebnom strašću.

Svojevremeno je bio najskuplji golman svijeta, a za uloženih 53 miliona eura za prelazak iz Parme - Juventus je dobio ikonu fudbala, bedem na golu i istinsku klupsku i fudbalsku legendu koja tim nije napuštala ni onda kada je zbog afere Calciopoli tim izbačen u drugu ligu.

U svojoj karijeri je sakupio sve individualne nagrade, bio je i na tronu svijeta sa reprezentacijom Italije, a dječacima širom svijeta profesionalni uzor.

Mnogi će reći da je imao i neslavan kraj u četvrtfinalu Lige prvaka ove sezone - međutim teško je 17 godina u Juventusu i više od 22 godine profesionalnog bavljenja fudbalom staviti samo u jedan događaj.

O njemu se nije moglo čitati u žutoj štampi, niti njegovo ime stavljati u negativne kontekste. Susret je napustio u 63. minuti susreta i ušao u legendu.

Na golu ga je zamijenio Pinsoglio.

Juventus je, kako smo rekli, slavio sa 2:1, a golove su postigli Rugani i Pjanić. Ipak, 19. maj ostat će upamćen kao veliki datum za Juventus, bolan vjerovatno za sve one koji ovaj klub nose u srcu.

Ni on sam nije mogao sakriti suze. (N1)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije