Fudbal

Otkaz Božičiću poslije bruke Borca

Otkaz Božičiću poslije bruke Borca
Otkaz Božičiću poslije bruke Borca

Slaviša Božičić više nije trener Borca, odlučio je to Upravni odbor banjalučkog kluba, koji je zasjedao u petak, dan nakon eliminacije od Čelika iz Nikšića u 1. kolu kvalifikacija za Ligu Evrope. Banjalučani su poslije 2:2 na Gradskom stadionu odigrali neriješeno i u Nikšiću - 1:1.

Božičić je otkaz dobio nakon bruke u meču sa doskorašnjim drugoligašem iz Crne Gore, koji je najviše zahvaljujući lošim taktičkim zamislima dosadašnjeg trenera "crveno-plavih" uspio da izbori plasman u narednu rundu takmičenja. Ekipu će do imenovanja novog trenera voditi Slobodan Starčević, dosadašnji direktor omladinske škole.

Borac će, sve su prilike, morati da napuste i dva igrača, koja su, uz Božičića, okarakterisana kao glavni krivci za evropski debakl. Riječ je o Marku Živkoviću i Marku Miliću, koji su suspendovani i o njihovoj sudbini će biti raspravljano u narednom periodu.

"Upravni odbor će u skorije vrijeme odlučiti šta će biti s pomentim igračima, ali po svemu sudeći oni više neće nositi dres Borca, jer su klubu nanijeli nemjerljivu štetu", rekao je Ljubomir Ćubić, predsjednik Upravnog odbora Borca.

Na tapetu je bio i sportski direkotor Banjalučana Darko Ljubojević, ali on je ovoga puta preživio "brodolom".

Eliminacija iz Evrope sama po sebi nije tragedija, ali ono što "bode oči" je katastrofalna igra "crveno-plavog tima" u 180 minuta bitke s Crnogoracima. Jednostavno, Borac nije ličio na tim, nije se znalo ko šta treba da radi na terenu, nije bilo ni discipline, što je samo jedan od dokaza da je ova ekipa loše selektirana, ali i vođena.

Samo dva pojačanja, koja je angažovao sportski sektor na čelu sa Ljubojevićem, zajedno s trenerom Božičićem, mogu da dobiju prolaznu ocjenu. Daleko je više onih koji nisu zadovoljili kriterijume Borca i u 180 minuta direktno su kumovali eliminaciji od Čelika. Mnogo puta su čelnici kluba ponovili da su ispunili sve želje trenera Božičića kada je u pitanju prelazi rok, ali već nakon prva dva takmičarska meča postalo je jasno da ekipa nije ukomponovana u cjelinu i da su pojedina pojačanja ispod renomea kluba. Rezultat toga je eliminacija od Nikšićana, koji vjerovatno ni sami nisu očekivali da će u debiju na međunarodnoj sceni eliminisati renomiranog protivnika.

Da će novi Borac čekati težak zadatak protiv Čelika bilo je jasno već u prvom meču, kada je jedna od želja trenera Božičića, novajlija Marko Živković, skrivio penal i omogućio gostima da povedu 1:0. Do kraja susreta Vedran Kantar, pridošlica iz Rudar Prijedora, dobio je crveni karton i meč je završen 2:2. Za prolaz dalje u revanšu Borcu je bila potrebna pobjeda, ali do nje nije došao, prije svega "zahvaljujući" Živkoviću i Marku Miliću. Prvi je dobio crveni karton, a drugi je postigao auto-gol i ekipi zadao dodatnu glavobolju.

Da je Borac prošao ekipu Čelika, u Banjaluci bi gostovao Matelurg iz Donjecka u 2. kolu kvalifikacija za Ligu Evrope, ali taj spektakl je ostao samo pusta želja navijača ekipe iz Platonove ulice. Fudbalerima ostaje da se bore u narednoj sezoni i da opet izbore izlazak na međunarodnu scenu pa da iz četvrtog pokušaja obraduju armiju pristalica.

Pojačanja

Većinu pojačanja koja su ovog ljeta došla u Borac trener Slaviša Božičić poznaje odranije i upoznat je s nijhovim kvalitetima. Sve ih je trenirao u ranijem periodu svoje karijere. Naime, zajedno sa Slavišom Dugićem, Jocom Stokićem i Markom Živkovićem osvojio je Premijer ligu BiH, dok je Marka Milića trenirao u svom drugom mandatu u Bežaniji. Stokić je jedini koji može da dobije prolaznu ocjenu uz Asmira Avdukića, koji je već ranije nosio dres Borca i ovog ljeta se vratio iz Irana. Za svoje mjesto među pojačnjima koja to i jesu moraće još da se bori i Vedran Kantar, koji je stigao iz Rudar Prijedora. Nikola Vasiljević nije igrao protiv Čelika, ali i on je još jedan iz plejade bivših igrača Modriče koje je Božičić želio ovog ljeta.

Slavoljub Bubanja

Tačno je da smo zahvaljujući igraču više dobro otvorili drugo poluvrijeme, a nakon toga smo promašili nekoliko zicera. U tim trenucima igrači su vjerovatno mislili da ćemo lako, ali je Borac brzo došao do izjednačenja. Ipak smo uspjeli iskontrolisati utakmicu i zasluženo idemo u Donjeck.

1993.

godine, tačnije 12. maja, fudbaleri Borca su odigrali posljednji meč na teritoriji Crne Gore i to sa Sutjeskom (2:2).

3

crvena kartona dobili su igrači Borca u 180 minuta igre sa Čelikom. "Pocrvenili su" Vedran Kantar, Siniša Dujaković i Marko Živković.

Četiri lica lišena slobode

Nakon incidenta koji su u Trebinju izazvali navijači Borca putujući u Nikšić na utakmicu sa Čelikom, iz Centra javne bezbjednosti ovog grada je potvrđeno da su slobode lišena četiri lica zbog krivičnog djela nasilničkog ponašanja, dok je protiv trojice podnesen prekršajni nalog zbog narušavanja javnog reda i mira. U Trebinju su zadržana 82 lica koja su pozvana da daju izjave, a za koje je utvrđeno da su navijači koji su krenuli iz Banjaluke u Nikšić.

"U momentu lišavanja slobode iz pravca Bregova dolazila je veća grupa lica i, uz prijetnje i psovke, oglušujući se o naredbu da prestanu, prišli su policijskom vozilu i lancima i sponama od kaiša udaraali u službeno vozilo i oštetili ga", navedeno je u policijskom saopštenju.

V.D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije