Fudbal

Ovo su najbogatiji vlasnici klubova

Ovo su najbogatiji vlasnici klubova
Ovo su najbogatiji vlasnici klubova

Fudbal čine sjajni igrači, puni stadioni, vatreni navijači... ali mnogo toga ne bi bilo moguće da nema bogatih vlasnika klubova, koji ulažu veliki novac i s razlogom mogu da se nazovu gospodarima najvažnije sporedne stvari na svijetu.

Nova era fudbala počelo je 2003. godine, kada je Roman Abramovič, bogati Rus, kupio Čelsi i od njega napravio jedan od najboljih klubova današnjice uloživši preko milijardu dolara. Tada je bio najbogatiji vlasnik nekog kluba, ali već odavno ne može da se pohvali tom titulom, iako mu je bogatstvo procijenjeno na 9,6 milijardi dolara, donosi Goal.com.

Istina, neki ulažu više, neki manje, ali svima je cilj stvaranje tima koji će biti u vrhu. Titulu najbogatijeg vlasnika fudbalskog kluba nosi najbogatiji čovjek svijeta Karlos Slim Helu, većinski vlasnik Ovijeda. Njegovo bogatstvo je procijenjeno na 86,3 milijarde dolara i osim Ovijeda vlasnik je Pačuke i Leona. Helu je novac zaradio ulažući kroz konglomerat "Groupo Carso", a glavni cilj mu je Ovijedo vratiti u Primeru nakon mnogo godina igranja u drugoj ligi.

Još jedan španski klub može da se pohvali bogatim vlasnikom i to drugim na listi. Radi se o Deportivo la Korunji, koja je u vlasništvu Amansija Ortege, čije je bogatstvo procijenjeno na 62,9 milijardi dolara. On je nedavno odstupio s mjesta predsjednika modnog konglomerata "Iniditex", koji pod sobom ima više od 5.000 prodavnica u 77 zemalja, uključujući "Zaru" i "Stradiviarius". Španski modni tajkun ipak ne može da se pohvali velikim ulaganjima i njegov tim je ove sezone tek u posljednjem kolu izborio opstanak u Primeri.

Iako se očekivalo da će zauzeti prvo mjesto, ipak mora da se zadovolji bronzom i pored bogatstva od 34 milijarde dolara. Radi se o šeiku Mansouru bin Zajed al Nahjanu, vlasniku Mančester Sitija, Melburn Sitija i Njujork Sitija. Od Mančester Sitija je napravio ekipu koja može da se bori za vrh u Engleskoj i već dva puta je osvajao Premijer ligu, ali mu nedostaje iskorak u Ligi šampiona. Poznat je kao vlasnik koji nema zmiju u džepu i daje plate u desetinama miliona dolara samo da bi najbolje igrače vidio u dresu "građana".

Odmah iza šeika je komšija iz drugog dijela Mančestera Džord Soros, koji je vlasnik dijela dionica Junajteda. Bivši vlasnik DC Junajteda ima bogatstvo procijenjeno na 24 milijarde dolara, a poznat je po tome da je 1992. zaradio milijardu dolara u jednom danu na prodaji deviza za vrijeme "crne srijede".

Da se najviše ulaže u Engleskoj i da je tamo možda i najlakše kupiti klub, govori to da je vlasnik dijela dionica Arsenala peti na listi najbogatijih čelnika klubova. Njegovo ime je Ališer Usmanov i ima bogatstvo procijenjeno na 19,4 milijarde dolara. On je najbogatiji čovjek u Rusiji i ulaže u telekomunikacije, medijske koncerne, rudarstvo i željezo. Trenutno je vlasnik manjeg broja dionica, a ima afinitete da postane većinski vlasnik "tobdžija".

U top 10 najbogatijih vlasnika se nalaze redom Pol Alen (Sijetl, 16,3 milijarde evra), Lakšmi Mital (KPR, 16,1 milijarda dolara), Fransoa Anri (Ren, 15,5 milijardi dolara), Džon Fredriksen (Valerenga, 14,5 milijardi dolara) i Rinat Ahmetov (Šahtjor, 12,8 milijardi dolara).

Za razliku od navedenih, fudbalom vlada i nekoliko vlasnika koji nisu izborili mjesto među 10 najbogatiji, a najpoznatiji bez premca su Abramovič, Silvijo Berluskoni, Dmitrij Ribolovljev i Džo Luis. Abramovič ulaže u Čelsi, Berluskoni (7,9 milijardi dolara) je decenijama vlasnik Milana, Ribolovljev (8,8 milijardi dolara) od Monaka pravi jak evropski klub, dok Luis (4,8 milijarde dolara) s Totenhemom pokušava da se izbori za mjesto pod suncem u Engleskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije