Fudbal

Ozbiljno s amaterima

Ozbiljno s amaterima
Ozbiljno s amaterima

Novinar, baštovan i automehaničar, samo su neka od zanimanja reprezentativaca Andore kojoj u subotu gostuje selekcija BiH u jednom od ključnih mečeva za plasman na Everopsko prevenstvo u Francuskoj 2016.

Većina reprezentativaca Andore fudbalom se bavi amaterski, a pored hobija koji im oduzima mnogo vremena, svi oni profesionalno se bave nekim drugim poslovima. Žulijan Sančez, jedan od rekordera po broju nastupa i najbolji igrač Andore je policajac, a društvo u napadu mu pravi Gabi Riera, koji je po zanimanju automehaničar. U selekciji Andore nalaze se u dva Urugvajca, a jedan od njih Sebastijan Gomez je hotelijer. Policajac i automehaničar su u napadu, dok je glavna uzdanica veznog reda baštovan Žozef Ajala, a u odbrani će biti radnik obezbjeđenja Žordi Rubio i fudbalski skaut Kristijan Martinez. Najmlađi reprezentativac Andore je 21-godišnji novinar Leo Alveš, a susret sa "zmajevima" će biti poseban i za Oskara Sonejea, koji će 99. put istrčati na teren u dresu svoje reprezentacije. On je radnik osiguravajuće kuće i rekorder je po broju nastupa za reprezentaciju Andore.

Bez obzira na, sve igrače Mehmeda Baždarevića ne očekuje lagan zadatak u duelu s amaterima, iako Andora ima sva četiri poraza uz gol-razliku 2:17. "Zmajevima" je neophodan trijumf kako bi ostali u igri za plasman u Francusku, jer trenutno zaostaju tri boda za trećeplasiranom Belgijom, dok od lidera Grupe B Izraela imaju čak sedam bodova manje. "Zmajevi" će u ovom meču biti lišeni pomoći Sejada Salihovića, koji je na okupljanje došao sa lakšom povredom. U stručnom štabu BiH odlučili su da ne rizikuju i Salihović neće nastupiti u subotu.

"Ja se osjećam dobro, ali zbog terena i same podloge možda je i bolje da ne rizikujemo i da se pripremam za prijateljsku utakmicu s Austrijom", rekao je Salihović.

Meč kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u subotu igra i Hrvatska, koja dočekuje Norvešku. Dok je Andora ekipa sastavljena od amatera koji imaju profesionalna zanimanja, "vatreni" su profesionalni igrači za zanimljivim zanimanjima. Listu zanimanja čete Nike Kovača objavio je Goal.com. Jedan od najboljih igrača Hrvatske i član Real Madrida Luka Modrić završio je ugostiteljsku školu. Napad "vatrenih" predvode Ivica Olić i Mario Mandžukić, koji bi, da se ne bave fudbalom, bili serviser televizora, odnosno keramičar. Zanimljivo zanimanje ima i Ivan Tomečak, koji je završio za frizera.

Važan ispit u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo čeka i Srbiju, koja će u Lisabonu gostovati Portugalu. Branislav Ivanović je istakao da je ovo ključni meč za "orlove", koji bi u slučaju poraza mogli još više da otežaju plasman u Francusku.

"Ovo je ključna utakmica za nas, jer smo očekivali da ćemo imati više bodova u prva tri duela. Tako da je ovo ogroman meč za nas. Znamo da je Portugal favorit, da imaju sjajan tim, ali izgubili su kod kuće od Albanije, tako da vidimo šansu. Ako budemo igrali dobro, ako budemo igrali na nivou koji imamo, možemo očekivati poklon", rekao je kapiten Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije