Fudbal

Partizan i Crvena zvezda igraju 158. derbi

Partizan i Crvena zvezda igraju 158. derbi
Foto: Ilustracija | Partizan i Crvena zvezda igraju 158. derbi

Fudbaleri Partizana i Crvene zvezde u nedjelju će odigrati 158. "vječiti derbi", a biće ovo prvi derbi Zorana Mirkovića u ulozi trenera "crno-bijelih". Kao igrač ih je odigrao čak 18.

Mirković je dva dana uoči utakmice proslavio 47. rođendan i kaže da od svojih igrača u nedjelju očekuje poklon.

"Popodne imamo trening. Voleo bih da ne dobijem ništa, ali bi bio lep poklon da mi u nedelju igrači podare pobedu", kazao je Mirković u petak i dodao:

"Ovo je najveća utakmica u srpskom fudbalu, utakmica koja izaziva najveće interesovanje, uvodi najveće emocije i drago mi je da posle igračkih dana ponovo mogu da budem njen akter. Igramo protiv velikog, najvećeg rivala i voleo bih da svi mi akteri, igrači, mi na klupama, sudije i publika, budemo dostojni te utakmice, da budemo na njenom nivou."

U fudbalskoj javnosti Srbije pred novi derbi za velikog favorita važi Crvena zvezda. Mediji se pozivaju na činjenicu da "crveno-bijeli" igraju Ligu šampiona i da imaju dvostruko skuplji tim od Partizana. Mirković ulogu favorita rado prepušta rivalu.

"Zvezda ima izuzetan tim, učesnik je Lige šampiona, to nije mala stvar. U meču protiv Napolija pokazali su da su konkurentni u tom društvu, čvrsti su, disciplinovani, primaju malo golova, a opet ubojiti su. Međutim, derbi izvuče iz igrača i ono što nema, ima tu i veće doze adrenalina. Rado prepuštam Zvezdi ulogu favorita", kaže Mirković i dodaje:

"Igraćemo protiv najvećeg rivala i voleo bih da svi mi akteri, igrači, treneri, publika i sudije, budemo dostojni, na nivou te utakmice. Bilo bi pogubno da zvezda večeri bude neko od njih (sudija), a logično je da bude neko od igrača".

Fudbaler Crvene zvezde Filip Stojković kaže da je duel protiv Partizana najvažniji do kraja godine i da, iako je svjestan da mnogi pričaju da je njegov tim bolji od vječitog rivala, to mora da pokaže na terenu.

"Videćemo u nedelju ko je bolji, za sada smo mi prvi, igramo Ligu šampiona i zato ljudi pričaju da smo kvalitetniji. Ipak, derbi je specifičan i tu nema favorita, ko god je igrao zna o čemu pričam. Sve će se videti na terenu", rekao je Stojković

Meč počinje u 19 časova, a iz bezbjednosnih razloga broj mjesta na stadionu Partizana je smanjen. Rukovodstvo domaćina je u dogovoru sa policijom odlučilo da na tribinama budu postavljene tri tampon zone - na sjeveru ka istoku, na istoku ka zapadu i na zapadu ka sjeveru. Jedan od razloga osim već uobičajenih sukoba pristalica dva kluba je činjenica da domaćin 158. "vječitog derbija" ima čak tri frakcije navijača koje na tribinama nikako ne smiju biti zajedno.

Utakmica Partizana i Crvene zvezde igra se u okviru 9. kola Superlige Srbije, a još se sastaju, subota od 16: Napredak - Dinamo, Zemun - Bačka, od 19: Mladost - Proleter, Rad - Mačva, Radnik - Radnički, Vojvodina - Voždovac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije