Fudbal

Preminuo Velimir Sombolac, osvajač zlatne medalje na OI u Rimu

Preminuo Velimir Sombolac, osvajač zlatne medalje na OI u Rimu
Preminuo Velimir Sombolac, osvajač zlatne medalje na OI u Rimu

Velimir Sombolac, proslavljeni fudbaler Borca i Partizana, te član reprezentacije Jugoslavije koja je osvojila zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Rimu 1960, preminuo je u 78. godini nakon kratke i teške bolesti.

 

Sombolac je preminuo u noći između subote i nedjelje u Gradišci, a rođen je 27. februara 1939. godine u Banjaluci. Prve fudbalske korake napravio je u BSK-u, gdje se nije mnogo zadržao i već 1957. prešao je u redove Borca. Noseći "crveno-plavi" dres izborio se za poziv u mladu reprezentaciju Jugoslavije, a nakon utakmice sa Mađarskom zapao je za oko ljudima iz beogradskog Partizana. Iako je uvijek govorio da je navijač Partizanovog "vječitog" rivala Crvene zvezde, ipak je karijeru nastavio u "crno-bijelom" dresu koji je nosio od 1959. do 1965. Četiri puta je sa Partizanom osvajao titulu prvaka Jugoslavije (1960/61, 1961/62, 1962/63, 1964/65.). Iz Partizana je otišao u ljubljansku Olimpiju, a igrao je još i za Orijent iz Rijeke. Bogatu igračku karijeru završio je u Borcu 1973. godine.

Sombolac je najviše utakmica za nacionalni tim odigrao u mladoj reprezentaciji, i to 10. Bio je član reprezentacije koja je osvojila zlato na Igrama u Rimu.

Nakon završene igračke karijere posvetio se trenerskom poslu, a sve je počelo u FK Sloga iz Gornjih Podgradaca, a poslije je bio pomoćnik Borisa Marovića na klupi Borca. Brigu o Kozari iz Gradiške preuzeo je 1976. i tu je ostao tri sezone, da bi se potom posvetio radu sa mlađim kategorijama. Bio je izabran za prvog selektora reprezentacije Republike Srpske, a bio je i koordinator omladinskih selekcija Fudbalskog saveza RS (FS RS), te jedno vrijeme i pomoćnik ministra sporta  u Vladi RS. Dobitnik je raznih priznanja, a 2014. je od FS RS dobio nagradu za životno djelo "Dr Milan Jelić".

Vinko Marinović, trener Zrinjskog, prve fudbalske korake napravio je u Kozari kod Sombolca, a vijest o njegovoj smrti duboko ga je potresla.

"Velju sam upoznao sa deset godina i bio mi je prvi trener. Naučio me prvim fudbalskim koracima i bio uz mene tokom cijele igračke karijere i znatno uticao na moj razvoj. Uvijek smo odlično sarađivali, a dok sam bio igrač i sad trener nijednu odluku nisam donio a da prethodno s njim nisam popričao i čuo njegovo mišljenje. Mogu reći da je on bio moj fudbalski otac", rekao je Marinović.

Komemoracija povodom smrti Velimira - Velje Sombolca biće održana sutra u Gradišci, a sahrana u 14 časova na Gradskom groblju u Brestovčini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije