Fudbal

Penzionisao se čovjek koji je Zvezdu odveo na krov Evrope

Penzionisao se čovjek koji je Zvezdu odveo na krov Evrope
Penzionisao se čovjek koji je Zvezdu odveo na krov Evrope

Proslavljeni srpski fudbalski stručnjak Ljupko Petrović podnio je ostavku na mjesto trenera Levskog iz Sofije i otišao u penziju.

Najveći uspjeh u karijeri mu je osvajanje Kupa evropskih šampiona sa Zvezdom 1991. godine u Bariju.

Trenutak u kojem se Petrović odlučio za ovakav potez je u najmanju ruku čudan, s obzirom da je se Levski trenutno nalazi na čelu bugarskog šampionata.

On je svoju odluku obrazložio riječima da je "radio pod velikim pritiskom, da ne želi više da ugrožava svoje zdravlje, ali i da su mu zasmetali neki novinski natpisi u bugarskoj štampi".

Ljupko Petrović je u svojoj bogatoj trenerskoj karijeri uspio ono o čemu sanja veliki broj stručnjaka širom svijeta - da postane klupski prvak Evrope. Ostvario je to 1991. godine, kada je sa klupe predvodio Crvenu zvezdu do najvećeg uspjeha u istoriji jugoslovenskog i srpskog fudbala. Naravno, bilo je to 29. maja na stadionu "Sveti Nikola" u Bariju.

Uz to, sa beogradskim crveno-bijelima je osvojio dvije titule - 1991. i 1995. godine.

Osim toga, bio je šampion sa Vojvodinom 1987. i sa Levskim 2001.

Pored pomenutih klubova vodio je i Spartak, Rad, Espanjol, Penjarol, PAOK, Olimpijakos, GAK Grac, Al Ahli, Šangaj, Peking, Liteks, OFK Beograd, Sesvete, Lokomotivu Zagreb, Taraz (Kazahstan) i APR (Ruanda).

(RTS)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije