Fudbal

Perica Ognjenović za "Nezavisne": Izbeći kalkulacije, pobediti Švajcarsku

Perica Ognjenović za "Nezavisne": Izbeći kalkulacije, pobediti Švajcarsku
Foto: N.N. | Perica Ognjenović za "Nezavisne": Izbeći kalkulacije, pobediti Švajcarsku

Reprezentacija Srbije imala je start iz snova na Svjetskom prvenstvu u Rusiji i "orlovi" će već u petak protiv Švajcarske moći da ovjere plasman u osminu finala. Legendarni napadač Crvene zvezde i Real Madrida Perica Ognjenović za "Nezavisne" ističe da igra protiv Kostarike nije bila lijepa, ali je bitno da je sve u rukama Srbije.

Četa Mladena Krstajića savladala je Kostariku 1:0 prelijepim golom Aleksandra Kolarova iz slobodnog udarca i sada mnogo mirnija čeka petak i drugi meč u Grupi E. Tri boda protiv Švajcaraca značila bi osminu finala Mundijala, gdje su "orlovi" posljednji put bili 1998. kao reprezentacija Jugoslavije. Član te ekipe bio je i Ognjenović.

"Ovo je početak kakav se samo poželeti može. Kostarika nije nimalo naivna ekipa, jeste da nisu kao Nemačka i Španija, ali su jak protivnik. Istina, igra nije bila kao iz bajke, ali najvažnije je da smo osvojili tri boda", rekao je Ognjenović, koji je osam puta oblačio dres Jugoslavije.

NN: Da li remi Brazila i Švajcarske u nekim kalkulacijama ne odgovara Srbiji?

OGNJENOVIĆ: Taj remi nam ne odgovara u nekim kalkulacijama, ali moram da kažem da je fudbal sve samo ne kalkulacije. Pobedili smo Kostariku, ali i da nismo ne bismo ispali, kao što već sada nismo prošli dalje. Fudbal je i na ovom prvenstvu pokazao da je nepredvidiv.

NN: Sve kalkulacije bi pale u vodu ukoliko Srbija u petak (20 časova) pobijedi Švajcarsku?

OGNJENOVIĆ: Pobeda protiv Švajcarske nam donosi siguran prolaz u osminu finala, ali nije nemoguće i da prođemo sa dva remija. Švajcarska je pokazala da nije nemoguće otkinuti bod Brazilu. Nije sve izgubljeno ni ako odigramo nerešno sa Švajcarskom, jer ko garantuje da će oni pobediti Kostariku u poslednjem kolu. Naravno, naša jasna računica je pobeda protiv Švajcarske.

NN: Koliko ste zadovoljni kvalitetom fudbala u dosadašnjem toku prvenstva u Rusiji?

OGNJENOVIĆ: Kao i svaki put, i ovo takmičenje je počelo na način da slabije ekipe igraju zatvoren fudbal protiv jačih protivnika. Kako prvenstvo bude odmicalo kvalitet će sigurno biti sve bolji i bolji. Videli smo kikseve Nemačke, Argentine, Brazila i očekujem da te ekipe budu sve bolje iz utakmice u utakmicu.

NN: Da li je za te pomenute kikseve favorita kriva naporna sezona, koju su imali brojni igrači?

OGNJENOVIĆ: Tako je već godinama i uvek ekipe kao što su Španija, Nemačka, Argentina, Brazil budu u samom vrhu. Istina je da su igrači umorni, ali to su ekipe koje imaju grupni kvalitet i uvek mogu da naprave dobar rezultat. Sigurno ćemo videti neko od očekivanih finala.

NN: Poput Srbije, i Hrvatska je Mundijal počela pobjedom.

OGNJENOVIĆ: Hrvati su počeli relativno očekivano. Počeli su pobedom, a to je za sve ekipe uvek najvažnije. Videćemo šta će napraviti u sledećem kolu protiv Argentine.

NN: Kada je u pitanju klupski fudbal, Vaš bivši klub Real Madrid bez problema dominira u Ligi šampiona.

OGNJENOVIĆ: Dugo niko nije dominirao evropskim fudbalom kao što je to sada uradio Real Madrid. Zbog toga su platili cenu u Primeri. Real i Barselona su klubovi koji uvek teže najboljim rezultatima i Real je još jednom pokazao da je najveći klub na svetu.

NN: Da li je za Vas bio šokantan odlazak Zinedina Zidana s mjesta trenera Reala?

OGNJENOVIĆ: Za mene nije šok. Pritisak u klubu kao što je Real je ogroman i teško je nositi se s time. On je napravio sjajan posao na početku trenerske karijere i sada sigurno želi posao gde je manji pritisak. Ne može se bez njega, ali će sigurno biti manji.

Rano za prognoze

NN: Može li Crvena zvezda ove godine do grupne faze Lige šampiona?

OGNJENOVIĆ: Videćemo, u Srbiji je svaka sezona nova priča. Nikad se nisam razbacivao velikim rečima. Da li će se plasirati u Ligu šampiona dosta zavisi od toga kakav će prelazni rok napraviti. Kada vidimo ko će sve doći i otići onda možemo nešto konkretno da kažemo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije